Med gott samvete

5 nya söta och smala för helgen.

HÄLSA

Viktklubbs matkreatör har tagit fram fem nya favoriter.

Februarimörkret kan kännas trist och övermäktigt. Pigga upp vinternt med att bjuda hem goda vänner på middag. Byt ut känslan av dysterhet med ljus och bjud på söta delikatesser. Viktklubbs matkreatör Kristina Eriksson ger dig recepten som får dig och gästerna på bättre humör – utan att sabba vikten.

Citronsherbet

Foto: Kristin Lidell

Ingredienser

Antal portioner: 4

1.5 dl socker

1.5 dl vatten

0.75 dl citronjuice färskpressad

0.75 dl kaffegrädde 12 % fett

1 msk citronskal

2 st äggvita

att garnera med:

100 gram jordgubbar

1 st kiwi

Instruktioner

Blanda 1 dl av sockret + allt vatten i en kastrull. Låt det koka ihop till en simmig lag, det tar 5 minuter. Låt lagen kallna. Rör ner pressad citron, kaffegrädde och citronskal. Häll upp lagen i en form och frys in en timma. Kör äggvitorna till hårt skum. Tillsätt resten av sockret och kör någon minut extra. Kör med elvispen i den frysta citronmassan. Tillsätt äggvitan och vispa så att allt blir blandat. Frys i 2-3 timmar. Ät med lite färsk frukt.

Mannagrynspudding med smak av bittermandel

Foto: Kristin Lidell

Ingredienser

Antal portioner: 10

1 l mellanmjölk

140 gram mannagryn 1 dl = 70 g

1 tsk salt

2 st ägg

2 msk socker

5 st fint rivna bittermandlar

2 dl jordgubbssylt

Instruktioner

Koka upp mjölken i en 2 -liters kastrull. Rör ner mannagrynen samtidigt som du rör. Låt gröten koka under omrörning i 5 minuter. Smaka av med salt. Låt gröten svalna något. Rör därefter ner ägg, socker och bittermandlar. Bred ut gröten i en smord ugnsfast form. Grädda puddingen i 225 grader i 25-30 minuter. Servera med sylt.

Kryddiga äpplen

Foto: Kristin Lidell

Ingredienser

Antal portioner: 6

6 st äpplen tex Ingrid Marie

0.5 dl socker

0.5 dl ströbröd

1.5 krm kanel

1.5 krm kardemumma

1.5 krm ingefära

1.5 krm stött anis

6 tsk smör eller margarin, ev mjölkfritt

2 dl vaniljvisp, ev mjölkfri

Instruktioner

Ta bort kärnhuset på äpplena med en kärnhusurtagare. Blanda socker, ströbröd, kanel, kardemumma, ingefära och stött anis i en skål. Fördela blandningen ovanpå äpplena. Lägg en tsk margarin ovanpå. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Servera med vaniljvisp.

Blåbär och chokladpaj

Foto: Kristin Lidell

Ingredienser

Antal portioner: 6

2 st ägg

1.5 dl socker

1.5 dl vetemjöl

3 dl blåbär frysta

topping:

0.75 dl havregryn

2 msk socker

25 gram grovt hackad mörk choklad

50 gram kylskåpskallt margarin

Instruktioner

Smörj en rund tårtform. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner vetemjölet, rör så att det blir precis blandat. Bred ut smeten i sockerkaksformen. Lägg på blåbären (de behöver inte tina). Blanda havregryn och socker i en djup tallrik. Strö topping och choklad ovanpå på bären. Hyvla margarinet i tunna skivor. Lägg margarinskivorna ovanpå. Grädda pajen i närmare 40 minuter i 175 grader.

Pajen är godast rumstempererad eller kylskåpskall.

Fruktsallad med cashewnötsås

Foto: Kristin Lidell

Ingredienser

Antal portioner: 6

2 st skivade kiwi

1 st skivad banan

1 st apelsin skuren i hinnfria klyftor

200 gram halverade vindruvor

200 gram halverade jordgubbar

cashewnötsås:

1 dl cashewnötter

2 dl apelsinjuice färskpressad

4 st färska dadlar i lösvikt

1 tsk vaniljsocker (Dan Sukker)

Instruktioner

Fördela frukten i 6 glas eller skålar. Kör cashewnötter, pressad apelsin och dadlar i en mixer. Smaka av med vaniljsocker. Servera såsen till fruktsalladen.