Trött på julmaten?

HÄLSA

Ätit så mycket julmat att du inte vill se det förrän det är dags för jul nästa gång? Lugn, vi har recepten på smala, goda matträtter som är så långt ifrån julmat som man kan komma.

Middag: Laxburgare på romansallad

4 portioner

500 g laxfilé

100 g skalade färska räkor

1 ägg

1/2 dl hackad gräslök

Saften av en 1/2 citron

1/2 tsk salt

1 krm vitpeppar

Smör

1 kruka romansallad

8 msk filadelfiaost

2 avokado

2 tomater

1/2 rödlök

Foto: Per Björn

Lägg laxfilé och räkor i en matberedare och mixa till en färs. Lägg färsen i en bunke och tillsätt ägg, hackad gräslök, pressad citronsaft, salt och peppar. Forma färsen till 4 burgare och stek i smör på medeltemperatur i ca: 5 minuter per sida. Lägg 2 salladsblad på en tallrik och bred ett lager filadelfiaost på salladen. Skiva avokado och tomat och fördela på osten. Toppa med en laxburgare och några rödlöksringar och lägg på ytterligare 2 salladsblad.

Nudelsallad med räkor och mango

Foto: Anders Derod

1 portion=318 kcal

1 fpk glasnudlar

2 msk sesamolja

4 msk sweet chilisås

2 msk thailändsk fisksås

250 gram Cocktailtomater (1 ask)

15 gram färsk koriander (4 kvistar)

1 st mango (inte allt för mogen)

300 gram tiger räkor (råa)

salt och svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten och klipp dem så att de går isär litet. Låt rinna av. Häll oljan, chilisåsen och fisksåsen i en rundbottnad panna, vispa ihop och värm upp, vänd fort ned nudlarna i några minuter, tag av från spisen. Skär tomaterna i klyftor. Vänd ned tomaterna och koriandern. Smaka av nudlarna med salt och peppar. Skala mangon, tag bort kärnan och skär i tunna skivor. Halstra räkorna i het, torr panna. Salta och peppra. Servera den rumstempererade nudelsalladen med de varma räkorna och mangon.

Lyxig risotto på quinoa

4 portioner

1 portion = 352 kcal

200 gram Quinoa (1 dl väger 100 g)

1 st grönsaksbuljongtärning

2 st paprikor i bitar

100 gram fänkål i tärningar

100 gram röd lök i bitar

2 klyfta vitlök, pressade

1 msk olivolja

1.5 tsk fänkålsfrö

400 gram skalade räkor eller crabfish i bitar

2 st apelsiner i hinnfria klyftor

0.5 dl finklippt gräslök (kan uteslutas)

Gör så här
Skölj quinoan i varmt vatten. Koka quinoa i dubbel mängd vatten samt buljongtärning i 20 minuter. Låt quinoan svalna något.

Fräs paprika, fänkål, rödlök och vitlök i olivolja i en stekpanna. Tillsätt fänkålsfrö och räkor. Låt alltsammans bli varmt.

Blanda quinoa med det stekta. Servera med apelsinklyftor och klippt gräslök.

Skaldjurs och örtsallad

4 portioner

Foto: kristin lidell

2 dl dinkelris

2 ägg

1 dl finhackad dill

1 dl finhackad bladpersilja

200 gram skalade räkor

200 gram musslor konserv utan lag

200 gram champinjoner i skivor

50 gram riven ost, 17% fett

dressing:

2 dl Minifraiche 5% (Arla)

4 msk sweet chilisås

4 tsk citronskal

salt och peppar

Koka dinkelriset enligt förpackningen. Låt dinkelriset svalna något. Koka äggen i 7 minuter. Skala och dela äggen i halvor. Blanda ner dill, persilja, räkor, musslor, champinjoner och riven ost i dinkelriset. Blanda minifraiche, sweet chilisås, citronskal, salt och peppar till en sås. Servera dressing och kokt ägg till salladen.

Räk och gnocchipanna

Tid: 20 minuter

1 portion = 417 kcal

Foto: kristin lidell

600 gram färska gnocchi

200 gram sockerärter

100 gram purjolök i fina skivor

1 st paprika i stavar

2 klyfta vitlök

2 msk margarin flytande, 80 % fett

1 tsk rosmarin

salt

0.5 dl ströbröd

50 gram babyspenat

400 gram räkor

0.5 dl finhackad bladpersilja

Koka gnocchin i 2 minuter. Skölj den snabbt och lägg den åt sidan. Fräs sockerärter, purjolök, paprika och pressad vitlök i hälften av margarinet. Krydda med rosmarin och salt. Lägg grönsakerna åt sidan. Stek gnocchin i resten av margarinet. Strö på ströbrödet. Avsluta med att röra ner grönsaker, babyspenat och räkor. Strö ev på hackad persilja.

Gräddig fisksoppa

1 portion=520 kcal

300 gram fint skuren purjolök

3 klyfta vitlök, pressade

250 gram fänkål i tärningar

70 gram mycket finhackad blekselleri

2 msk olivolja

1 dl torrt vitt vin

4 dl vatten

3 dl kaffegrädde

3 st fiskbuljongtärningar

400 gram rödspätta

200 gram skalade räkor

chilipulver

4 st baguette, grov, ev glutenfritt bröd

Gör så här:

Fräs lök, fänkål och blekselleri i olivolja i en gryta. Slå på vin, vatten och kaffegrädde. Tillsätt buljongtärningarna. Låt soppan koka i 5-10 minuter. Rulla ihop rödspättorna och fäst fisken med tandpetare. Tillsätt fisken till soppan och låt den sjuda med i 5 minuter. Toppa med skalade räkor och en persiljekvist. Strö på lite chilipulver.

Servera den heta soppan med baguette.