Smarriga – och smala – tårtor

3 snabba recept till kalaset

HÄLSA

Läckraste choklad- och hallontårtan

Foto: thomas johansson

12 portioner

Du behöver:

330 gram färdig tårtbotten, alltså ett paket

3,5 dl kesella 10 %

2 msk kakao

0,75 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1 msk konjak

1 dl hallonsylt

6 dl hallon, färska eller frysta

1 tsk florsocker

Gör så här:

1. Blanda kesella, kakao, florsocker, vaniljsocker och konjak.

2. Bred hälften av chokladkrämen på en av tårtbottnarna. Lägg en botten ovanpå. Bred på hallonsylten. Lägg på den tredje

bottnen. Bred resten av krämen runt om och ovanpå.

3. Garnera med hallonen och pudra över lite florsocker.

Recept: Kristina Eriksson

Choklad- och mandeltårta

Foto: Anna Clarén

12 portioner

Gör så här:

200 gram mandelmassa

2 äggvitor

2 msk vetemjöl

1 dl vatten

50 gram smör

50 gram mörk choklad

1 dl florsocker

1 äggula

1 mango

3 passionsfrukt

0,5 l jordgubbar

2 kiwi

1 carambole

Gör så här:

1. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ned mandelmassan försiktigt i vitorna.

2. Rita en tallriksstor rundel på ett bakplåtspapper och bred ut smeten i den. Grädda i 175 grader i cirka 20 minuter. Lossa bottnen från pappret.

3. Chokladkrämen: Blanda mjöl och vatten i kastrull. Låt blandningen koka i 5 minuter samtidigt som du vispar. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt smör och choklad. Vispa tills allt smält. Avsluta med att tillsätta florsocker och äggula. Bred den avsvalnade krämen på mandelbottnen och garnera med frukten.

Chokladtårta med fluff

Foto: thomas johansson

10 portioner

Du behöver:

3 ägg

1,5 dl socker

5 msk potatismjöl

1 msk vetemjöl

2 msk kakao

1 tsk bakpulver

213 gram marshmallowfluff

3 kiwi i bitar

3 dl konserverade mandarinklyftor

50 gram mörk choklad

Gör så här:

1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda potatismjöl, vetemjöl, kakao och bakpulver och sikta ned det i äggsmeten. Rör försiktigt och häll ut smeten i en bakplåtsklädd långpanna. Grädda i 6–7 minuter i 250 grader.

2. Strö socker på en handduk (eller ett bakplåtspapper) och stjälp upp kakan på den. Kakan blir finare om man använder en handduk! Dra av pappret och låt svalna något.

3. Bred ut marshmallowfluff över hela kakan och lägg på frukten. Rulla ihop. Smält chokladen och ringla den över.

Recept: Kristina Eriksson

Fler smala, goda efterrätter hittar du på Viktklubb.se