5 perfekta sommarluncher

Lätta alternativ

HÄLSA

Härliga långa luncher i grönskan är sommarens höjdpunkt. Är de dessutom smala är det toppen för baddräktsformen.

Solgul pasta

En sommargul pasta som kan ätas ljummen som sallad. Sardellerna ger härlig sälta.

Foto: SARA RINGSTRÖM

• 4 port • Tar 25 minuter • Svårighetsgrad Lätt

Du behöver:
250 g pasta, t ex fjärilar
2 gula paprikor
1 gul zuccini
8 sardellfiléer
1 ask gula körsbärstomater, 250 g
1 msk olivolja
2 msk färsk oregano
salt, peppar
2 msk hyvlad parmesanost
12 kalamataoliver

Gör så här:
1. Koka pastan. Dela, kärna ur och strimla paprikan och zuccinin. Hacka sardellerna. Halvera tomaterna.
2. Fräs allt utom tomaterna i oljan ca 5 minuter. Lägg i tomaterna och fräs ytterligare ett par minuter.
3. Vänd ner oregano, salt och peppar. Blanda med pastan med grönsakerna och hyvla över parmesan. Garnera med oliver.

Av Liselotte Forslin, Recept: Åsa Berger

Grov macka med avokado och räkor

En matig macka är enkelt när man inte orkar göra så mycket mat. En frukt passar bra till.

Foto: SARA RINGSTRÖM

• 4 port • Tar 20 minuter • Svårighetsgrad Lätt

Du behöver:
4 rågkusar
500 g räkor med skal
4-6 rädisor
2 avokado
½ ask ärtskott
½ citron
salt, peppar

Gör så här:
1. Skala räkorna och skiva rädisorna.
2. Mosa avokadon, pressa över lite citron och smaka av med salt och peppar. Dela och rosta bröden. Fördela avokadomoset på rågkusarna.
3. Lägg i ärtskott, rädisor, räkor och lägg ihop rågkusen.

Av Liselotte Forslin, Recept: Åsa Berger

Gazpacho

Gazpacho är toppen för varma dagar. Ät gärna ett ägg eller en grov smörgås till.

Foto: SARA RINGSTRÖM

• 4 port • Tar 30 minuter • Svårighetsgrad Lätt

Du behöver:
4-5 dl kall grönsaksbuljong
1 skiva vitt bröd, smulat
½ riven vitlöksklyfta
½ urkärnad och hackad chili
2 msk olivolja
250 g tomater, tärnade
½ röd paprika, urkärnad och tärnad
½ gurka, urkärnad och tärnad
½ rödlök, skalad och finhackad
1 msk vitvinsvinäger
salt, peppar

Dekoration
Lite hackad gurka, paprika, rödlök

Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser och mixa i mixer eller med stavmixer. Salta och peppra.
2. Ställ soppan i kylen minst 2 timmar, gärna över natten. Servera soppan iskall med tärnade grönsaker. För att få den riktigt kall så kan man lägga i isbitar vid serveringen.

Primörsallad med serranoskinka

Varma grönsaker ger större mättnadskänsla. Njut av primörer i sommar.

Foto: SARA RINGSTRÖM

• 4 port • Tar 40 minuter • Svårighetsgrad Medel

Du behöver:
200 g färskpotatis
4 färska lökar,
200 g små morötter
250 g sparris
1/2 knippe rädisor
1 bakplåtspapper + 1 tsk olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar
2 msk hackad dill

Dressing
2 msk olivolja
1 msk vinäger
1 tsk honung
salt, peppar

Till servering
200 g serranoskinka

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela grönsakerna i mindre delar. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och pensla med ett tunt lager olja.
2. Lägg alla grönsaker förutom sparris och rädisor med den skurna sidan ned på plåten och rosta i ca 15 minuter. Tillsätt sparrisen när grönsakerna nästan är klara.
3. Blanda ihop dressingen och häll över grönsakerna. Halvera rädisorna och blanda ihop allt. Servera med serranoskinka och hackad dill.

Av Liselotte Forslin, Recept: Åsa Berger

Matjessill med god röra

Matjessill är sommarens rädding. Här med en syrlig röra. Bjud färskpotatis till.

Foto: SARA RINGSTRÖM

• 4 port • Tar 20 minuter • Svårighetsgrad Lätt

Du behöver:
2 burkar matjessill i bitar, à 200 g
2 msk finhackad gräslök
Syrlig röra
1 rödlök
1 syrligt äpple
2 tsk kapris
1½ dl matlagningsyoghurt
salt, peppar
2 tsk rivet limeskal

Till servering
500 g färskpotatis

Gör så här:
1. Koka potatisen. Finhacka löken och äpplet, blanda med kapris och matlagningsyoghurt. Smaka av med salt och peppar. Blanda i limeskalet och garnera med lite av det.
2. Dela matjessillen i mindre bitar. Dekorera med gräslök. Servera sillen med röran och nykokt potatis.

Av Liselotte Forslin, Recept: Åsa Berger