Tre smala desserter

HÄLSA

Viktklubb bjuder på tre smala desserter till helgen.

Citron- och marängbakelser

Foto: THOMAS JOHANSSON

Tillagningstid 70 minuter
1 portion = 127 kcal

Ingredienser
Antal portioner: 8
2 st äggvitor
0.75 dl socker
8 st aluminiumformar
4 st äggula
0.75 dl socker
1 msk citronskal
några droppar pressad citron
1 dl kesella 10 %
2 st kiwi
8 st physalis

Gör så här
Vispa vitorna till skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills smeten är blank. Pensla formarna med lite smält fett. Klicka ut smeten i formarna. Sätt ugnen på 250 grader. När du sätter in formarna – sänk temperaturen till 100. Grädda i 1 timma. Blanda gulor, socker, citronskal och citronsaft i en tjockbottnad kastrull. Sjud på svag värme tills det är en kräm. Låt kallna. Rör i kesellan. Fördela krämen på marängerna och toppa med skuren kiwi och physalis.

Hallon och blåbärspaj

Foto: THOMAS JOHANSSON

Tillagningstid 30 minuter
1 portion = 260 kcal

Ingredienser
Antal portioner: 4
3 dl hallon
3 dl blåbär
0.8 dl brun farin
0.8 dl vetemjöl
2 msk ströbröd
2 msk flytande margarin
0.5 tsk kardemumma
2 dl vaniljyoghurt

Gör så här
Blanda hallon och blåbär i en smord ugnsfast form. Blanda farinsocker, vetemjöl, ströbröd, flytande margarin och kardemumma i en bunke. Strö blandningen ovanpå. Grädda pajen i 225 grader i 15-20 minuter. Servera pajen med vaniljyoghurt. Garnera med citronmeliss.

Indisk yoghurtdessert med jordnötsrasp

Foto: DANIEL PEDERSEN

Tillagningstid 20 minuter
1 portion = 218 kcal

Ingredienser
Antal portioner: 4
4 dl Turkisk Yoghurt (tex Lindahls)
0.5 pkt saffran
3 msk  florsocker

Jordnötsrasp:
2 msk  grovhackade salta jordnötter
0.5 dl  socker

Gör så här
Turkisk yoghurt säljs i hinkar, numera i vanliga livsmedelsaffärer. Det är lent och gott. Blanda turkisk yoghurt, saffran och florsocker. Var försiktig med saffransmängden. Ställ yoghurten kallt tills du ska äta. Gör under tiden jordnötsraspet. Börja med att hacka jordnötterna. Smält sockret i en stekpanna, använd en trägaffel. Smält på medelvärme. Först smälter sockret sedan blir det små klumpar och så smälter det igen. Det är viktigt att du rör hela tiden. Dra av stekpannan från värmen när nästan alla klumpar har smält. Tillsätt jordnötterna. Tänk på att jordnötsraspet är mycket hett! Bred ut jordnötsraspet på ett bakplåtspapper och låt det kallna. Fördela yoghurten i 4 glas. Strö på jordnötsraspet (ev måste du bryta det i små bitar).