Alla hjärtans dag-tips

– från matexperten

HÄLSA

Viktklubb frågade dietisten Josefine Jonasson hur hon överraskar på Alla hjärtans dag. Hon tipsar om mat och enkla ömhetsbetygelser. Om hur man tacklar alla chokladhjärtan om man försöker spara in på kalorier.

– På Alla hjärtans dag kan man visa sin kärlek genom att laga god, hälsosam och genomtänkt mat. Kanske mat som tar lite tid att laga och som man inte tar sig tid att laga i vanliga fall. Grytor av olika slag är både gott och nyttigt om man lagar dem på rätt sätt. De passar dessutom bra som matlåda så att man kan få tillbaka Alla hjärtans dag-känslan även en tråkig måndag. Det är sann måndagslyx!

Själv skulle Josefine satsa på en god köttgryta med quinoa, potatis eller ris. Tillsammans med en ordentlig sallad. Sockerärter, morötter och majs rekommenderar hon som goda ingredienser.

Många väljer choklad

– De senaste veckorna har min sambo varit sugen på tigerkaka så jag skulle nog skippa efterrätten och istället bjuda på tigerkaka till kaffet - självklart i form av ett hjärta. Då skulle han bli väldigt glad. Till förrätt skulle jag nog göra något lätt med skaldjur eller någon soppa, säger hon.

Många är det som väljer att ge sina nära och kära choklad i form av hjärtan. För att inte tala om det klassiska geléhjärtat. Om man samtidigt försöker hålla vikten kan det vara svårt att tacka nej. Och andra sidan är Alla hjärtans dag bara en dag.

– Vill man äta av hjärtana ska man kunna göra det förstås, men man ska aldrig äta för någon annans skull. Dessutom innehåller godiset lika mycket kalorier oavsett vem man fått det av eller vilken dag det är, säger Josefine.

”Servera maten som hjärtan”

– Jag älskar hjärtan och bakar gärna hjärtformade bullar och muffins. I födelsedagspresent fick jag en form för att steka hjärtformade ägg, av en kompis. På Alla hjärtans dag passar det bättre än nånsin att servera maten som hjärtan. Det behöver inte vara så komplicerat eller någon speciell mat. Det räcker om du lägger gröna ärter som ett hjärta till middagen.

FAKTA

Josefines hjärtetips:

1. Jag hittade hjärtformade knäckebröd på Gunnarssons konditori på söder och självklart köpte jag dem. Ett hjärta redan till frukost kan aldrig bli fel.

2. Självklart är inte maten det allra viktigaste på Alla hjärtans dag - det är omtanken om de man tycker om.

Fruktspett med vit choklad

1 portion = 142 kcal

Tillagningstid 15 minuter

Ingredienser:

Antal portioner: 4

2 st kiwifrukter

1 st banan

1 st nektarin

50 gram vit blockchoklad

10 gram mandelspån, alltså, ca 2 msk

blötlagda trägrillspett

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Skala och skär frukterna i lämpliga bitar.
3. Fördela bitarna på spetten.
4. Strö chokladen och mandelspånen över och grilla snabbt i ugnen tills chokladen smälter och mandeln får lite färg, ca 10 minuter. Servera genast.

Gratinerade jordgubbar och glass

1 portion = 171 kalorier

Foto: THOJOH

Ingredienser

Antal portioner: 4

0.5 l lättglass, ev laktosfri

0.5 l jordgubbar

2 st äggulor

1 msk socker

1.5 dl saft från en apelsin

Instruktioner

Lägg glassen i en ugnsfast form. Ställ in den i frysen igen, det är viktigt att glassen är ordentligt fryst. Skiva jordgubbarna. Vispa gulor och socker i en rostfri kastrull. Tillsätt apelsinsaften. Sjud såsen på svag värme samtidigt som du vispar kraftigt. Såsen ska bli som skum. Den får inte koka! Lägg jordgubbarna ovanpå glassen. Häll på såsen och gratinera i 250 grader tills såsen fått lite färg, ca 3-4 minuter. Ät och njut!

Läckraste choklad- och hallontårtan

330 gram färdig tårtbotten, alltså ett paket

3.5 dl kesella 10 %

2 msk kakao

0.75 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1 msk konjak

1 dl hallonsylt

6 dl hallon, färska eller frysta

1 tsk florsocker

Blanda kesella, kakao, florsocker, vaniljsocker och konjak.

Bred hälften av chokladkrämen på en av tårtbottnarna. Lägg

en botten ovanpå. Bred på hallonsylten. Lägg på den tredje

bottnen. Bred resten av krämen runt om och ovanpå. Garnera

med hallonen. Pudra över lite florsocker.

Hallon och blåbärspaj

Ingredienser

Antal portioner: 4

3 dl hallon

3 dl blåbär

0.8 dl brun farin

0.8 dl vetemjöl

2 msk ströbröd

2 msk flytande margarin

0.5 tsk kardemumma

2 dl vaniljyoghurt

Instruktioner

Blanda hallon och blåbär i en smord ugnsfast form. Blanda farinsocker, vetemjöl, ströbröd, flytande margarin och kardemumma i en bunke. Strö blandningen ovanpå. Grädda pajen i 225 grader i 15-20 minuter. Servera pajen med vaniljyoghurt. Garnera med citronmeliss.