Smalt är gott!

HÄLSA

Unna dig något gott ikväll. Fattiga riddare efter maten eller kanske citronfromage eller marängsviss framför filmen. Viktklubb har de kalorisnåla recepten.

Citronfromage med hallon

Tillagningstid 15 minuter
1 portion = 174 kcal

Foto: THOMAS JOHANSSON

Ingredienser

Antal portioner: 4
2 st äggulor
0.75 dl socker
1 msk finrivet citronskal
1.5 tsk gelatinpulver
1 msk saft från en citron
2 st äggvitor
1.5 dl gräddfil, ev låglaktosgräddfil (valio)
2 dl färska hallon

Instruktioner
Vispa gulor och socker vitt och poröst. Tillsätt citronskalet. Blanda gelatinpulvret i citronsaften i en kopp. Sätt koppen i en kastrull med kokhett vatten. Rör så att gelatinet löser sig. Låt det svalna något. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ned gelatin och därefter äggvitor och gräddfil i den vispade äggulan. Rör inte mer än nödvändigt. Häll upp i 4 glas och låt stå svalt i 1-2 timmar. Garnera med hallon.

Fattiga riddare med hallon och blåbär

Tillagningstid 15 minuter
1 portion = 167 kcal

Foto: DANIEL PEDERSEN

Ingredienser
Antal portioner: 4
4 skiva formbröd, gärna lite grovt
1 st ägg
2 dl mellanmjölk, ev låglaktos
1 tsk vaniljsocker
1 msk margarin, ev mjölkfritt eller smör (det senare är godast!)
bär:
2 dl hallon, frysta eller färska
2 dl blåbär, frysta eller färska
1 msk socker
1 tsk finrivet limeskal

Instruktioner
Gott och enkelt! Skär brödskivorna på diagonalen. Vispa ägg och mjölk i en djup tallrik. Tillsätt vaniljsockret. Doppa brödskivorna i äggsmeten. Stek dem i margarin eller smör i en stekpanna. Stek brödskivorna på båda sidor. Bären: Blanda hallon, blåbär, socker och limeskal. Servera bären till de fattiga riddarna.

Frukt och marängsviss

Tillagningstid 15 minuter
1 portion = 211 kcal

Foto: ANNA CLARÈN

Ingredienser
Antal portioner: 10

3.8 dl vaniljvisp 12 % fett
1.5 dl lemon curd
400 gram galiamelon
150 gram konserverade persikor
4 st kiwi i skivor
120 gram maräng

Instruktioner
Vispa vaniljvispen så att den är tjock. Blanda i lemon curd. Dela melonen på mitten och gröp ur kärnorna. Gör kulor med ett kuljärn eller skär melonen i tärningar. Låt persikorna rinna av och skär dem i klyftor. Skala och skär kiwin i skivor. Varva maränger, vaniljvisp och frukt på ett fat. Garnera med citronmeliss