Smala semlor

HÄLSA

Tillagningstid 20 minuter
1 portion = 236 kcal

Foto: LOTTE FERNVALL

Ingredienser

Antal portioner: 12

0.5 paket jäst

50 gram margarin

2 dl mellanmjölk

3 msk socker

1 krm salt

0.5 tsk kardemumma

5.5 dl vetemjöl

1 st ägg

100 gram mandelmassa

1.5 msk mellanmjölk

2 dl mellangrädde

2 tsk florsocker

Instruktioner
Smula jästen i en bunke. Smält margarinet och tillsätt mjölken. Låt degvätskan bli 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen med en trägaffel, tillsätt ev mer mjöl. Låt degen jäsa i 30 minuter.

Arbeta degen på bakbordet och dela den i 12 bitar. Rulla dem till släta bullar. Lägg bullarna på en plåt och låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader i ca 8-10 minuter. Låt bullarna svalna på ett galler under en bakduk.

Mosa mandelmassan med en gaffel. Rör ner lite mjölk så att mandelmassan blir lös. Skär av toppen på bullarna. Gröp ur lite av bullen. Fyll dem med mandelmassa och vispad grädde. Pudra över florsocker.