Härliga höstgrytor!

HÄLSA

Gryta på fläskfilé, kyckling eller couscous på indiskt vis. Här är tre härliga och smala recept på höstgrytor till helgmiddagen – från Viktklubb.se.

Indisk gryta med Quorn, cashewnötter & ingefära

Antal portioner: 4

300 gram fryst quornfilé (Signum)

100 gram cashewnötter

2 msk rapsolja

2 msk ingefära

1 msk garam masala

1 tsk spiskummin

2 msk honung

1 tsk salt

400 gram tomater passerade (ICA)

200 gram kokosmjölk

1 msk matolja

En gryta med en enkel men supergod sås där man mixar cashewnötter med kryddor & tomat. Toppas med kokosmjölk. Mixa alla ingredienserna till kryddpastan med en mixerstav till en slät, tjock smet. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs Quornbitarna tillsammans med kryddpastan. Tillsätt kokosmjölken och låt puttra på medelvärme ca 15 minuter. Servera gärna med Naanbröd, ris och sallad. Källa: Quorn.

Kyckling i couscous gryta

Antal portioner: 4

600 gram kycklingfiléer ca 3st

2 st schalottenlök

2 msk olivolja

8 st tomater

1 st örttärning basilika/timjan

1 tsk sambal oelek

3 msk torrt vitt vin

4 dl couscous

vatten

1 st buljongtärning höns

2 msk färsk mynta för garnering

300 gram zucchini 1st

0.5 st citron

salt och peppar

50 gram svarta små oliver ca en halv dl

Skär kycklingen i bitar. Häll oljan i en rundbottnad kastrull och stek filén så att den får fin färg på alla sidorna. Salta och peppra under tiden. Lyft ur kycklingen och lägg på ett fat vid sidan men behåll stekskyn, håll filéerna varma genom att täcka dem med lock eller folie. Grovhacka alla tomater utom 2 stycken och finhacka löken. Lägg i kastrullen med stekskyn från kycklingen. Krydda med kryddtärningen och sambal-oelek och låt koka ihop i 8-10 minuter, rör om då och då. Häll i vinet och smaka av med salt och peppar. Gör en fin ”hackröra” av tomat och zucchini genom att skära bort kärnhuset på de två tomaterna du har kvar och sedan skära dem fint i små tärningar, gör samma med zucchinin. Blanda de båda med korinter, salt, peppar och lite färskpressad citronsaft. Koka couscous enligt instruktionerna på paket men koka upp vattnet med buljongtärningen först. Värm upp kycklingen i såsen. Rör samman ”hackröran” med couscous och lägg i en skål, gröp ett hål i mitten och häll i tomatsåsen och kycklingen. Garnera med mynta blad, oliver och ev. mer korinter.

Källa: Alexandra Zazzi

Gryta på fläskfilé och honung

Antal portioner: 4

70 gram bacon

400 gram fläskfilé

salt och peppar

1 msk margarin, ev mjölkfritt

1 msk vetemjöl

2.5 dl vatten

1 dl kaffegrädde, ev laktosfri matgrädde

1 msk honung

2 st äpple

20 st syltlök

1 tsk dragon

280 gram pasta

100 gram salladsblad

1 dl finhackad purjolök

200 gram tomat

100 gram hyvlad morot

Skär baconet i mindre bitar. Stek det i en gryta ( gärna en järngryta).Skär fläskfilén i tunna skivor och stek dem i margarinet i grytan. Salta och peppra. Strö över mjöl. Rör. Tillsätt vatten, grädde och honung. Låt småputtra i 10 minuter. Skär äpplet i skivor och tillsätt det tillsammans med syltlök och dragon. Servera med sallad gjord på salladsblad, purjolök, tomat och morot samt bandspagetti. Källa: Kristina Eriksson