Lätt sommarmat!

Grillad biff med tomat- och edamameragu

HÄLSA

Antal portioner 4

Foto: FOTO: SARA RINGSTRÖM

Ingredienser
4 utskurna biffar, 150 g styck
1 tsk olivolja
1 riven vitlöksklyfta
500 g körsbärstomater
1 paket skalade edamamebönor, 250 g (färskfrysta sojabönor, finns på Hemköp)
2 msk hackad oregano
1 msk balsamvinäger
flingsalt och nymald svartpeppar
50 g smulad mager fetaost, 10%
Instruktioner
Låt biffarna ligga framme i rumstemperatur minst en halvtimme. Är det fettkappa kvar så låt den vara med under grillningen och skär bort den när du ska äta. Den ger fin smak åt köttet. Skär tomaterna i halvor. Hetta upp oljan och fräs tomater och vitlök några minuter. Lägg i edamamebönorna och krydda med oregnao, balsamvinäger och salt och peppar.

Grilla biffarna 2-3 minuter på var sida beroende på hur genomstekta du vill ha dem. Salta och peppra och servera med ragun toppad med fetost.

Rökt makrill med sommar-cole slaw

Antal portioner 4

Foto: FOTO: SARA RINGSTRÖM

Ingredienser
4 rökta makrillfiléer
½ färskt vitkålshuvud, 400 g
½ äpple
½ rödlök
1 1/2 dl turkisk yoghurt
1 tsk äpplecidervinäger
1-2 msk riven pepparrot
salt och nymald svartpeppar
Instruktioner
Strimla vitkålen, tärna äpplet och skiva rödlöken. Lägg allt i en skål och blanda runt. Rör ihop yoghurt, äppelcidervinäger, pepparrot salt och peppar och smaka av. Blanda yoghurten med kålen till en krämig sallad. Servera makrillen till salladen.

Omelett med rostad majs, avokado och tomatsalsa

Antal portioner 4

Foto: FOTO: SARA RINGSTRÖM

Ingredienser
8 ägg
4 msk vatten
½ tsk salt
4 tsk olivolja
1 liten burk osötade majskorn 198 g
1 avokado
4 msk tomatsalsa från burk
ev lite färsk koriander
flingsalt och nymald svartpeppar.
Instruktioner
Låt majsen rinna av och rosta den i en torr teflonpanna ett par minuter tills den får lite färg. Tag upp och ställ åt sidan.Skiva avokadon. Vispa samman ägg, vatten och salt. Hetta upp oljan i en panna och stek fyra omeletter, en i taget. Toppa omeletterna med majs, salsa och avokado. Garnera gärna med koriander. Strö över lite flingsalt och peppar.

Rostad tomatsoppa

Antal portioner 4

Foto: FOTO: SARA RINGSTRÖM

Ingredienser
750 g körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 tsk torkad timjan
6 dl kycklingbuljong
2 tsk salt
nymalen svartpeppar efter smak
1/2 krm chiliflagor, alt ett par droppar Tabasco
Basilikablad till dekoration
Instruktioner
tt ugnen på 225 grader. Ta bort fästena från tomaterna och lägg tomaterna i en ugnsform. Skala vitlöksklyftorna och lägg runtom. Strö över timjan. Ringla över olja och rosta i ugnen cirka 15 minuter tills tomaterna fått lite färg. Lägg allt i en mixer och mixa slätt tillsammans med buljongen. Smaka av med salt, peppar och chiliflagor.

Ät soppan varm eller kall med basilikablad som dekoration. En bit grovt bröd med mager ost är gott till.

Jordgubbssmoothie med mynta

Antal portioner 4

Foto: FOTO: SARA RINGSTRÖM

Ingredienser
4 dl naturell yoghurt, lätt
2 mogna bananer
250 g jordgubbar hallon
4 msk havregryn
3 kvistar färsk mynta
Instruktioner
Mixa yoghurt med banan, jordgubbar och havregryn.
Blanda i myntabladen, mixa igen och servera direkt.

Sallad med grillad kyckling, jordgubbar och fetaost

Antal portioner 4

Foto: FOTO: SARA RINGSTRÖM

Ingredienser
1 grillad kyckling, rensad och delad i bitar
100 g blandade sallatsblad
100 g sockerärtor
3 salladslökar
1 l jordgubbar
75 g mager fetaost, 10%
2 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
flingsalt och nymald svartpeppar
Dekoration
1 dl svarta oliver med kärna
Färska myntablad
Instruktioner
Bottna ett stort fat eller fyra tallrikar med blandade sallatsblad och kycklingkött. Förväll salladsärtorna ett par minuter i lättsaltat vatten och spola sedan i kallt vatten. Strimla salladslöken och lägg på kycklingen. Dela hälften av jordgubbarna och fördela dem över. Mixa resten med olivolja och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar. Smula osten över salladen och ringla över dressingen. Dekorera med oliver och myntablad.

Rostbiff och krämig primörsallad

Antal portioner 4

Foto: FOTO: SARA RINGSTRÖM

Ingredienser
400 g grillad rostbiff i skivor
400 g färskpotatis, skrubbad
2 morötter
1 knippe grön sparris, 250 g
½ knippe rädisor
Dressing
1 dl naturell lättyoghurt
1 tsk fransk senap
3 hackade sardellfiléer
1 riven vitlöksklyfta
3 msk hackad basilika
½ citron, rivet skal
salt och nymald vitpeppar efter smak
Instruktioner
Koka potatisen och dela den. Skala morötterna och skär dem i stavar och låt de koka med efter halva tiden. Bryt av den nedersta delen av sparrisen och släng den. Förväll sparrisen i lättsaltat vatten cirka 3-4 minuter. Spola av i iskallt vatten och skär den i bitar. Dela rädisorna. Blanda allt i en stor skål. Rör ihop dressingen, salta och peppra efter smak och blanda med grönsakerna. Servera till rostbiffen.

Mager grillad stark korv med rostad indisk blomkål

Antal portioner 4

Foto: FOTO: SARA RINGSTRÖM

Ingredienser

225 g Smal Kabanoss, 89 % kött, ICA<

1 blomkålshuvud

2 tsk garam masala

1 tsk gurkmeja
1 msk olja
flingsalt och nymald svartpeppar
1 dl naturell lättyoghurt
lite färsk koriander
Instruktioner
Sätt ugnen på 225 grader. Dela blomkålen i mindre buketter. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över oljan och strö över kryddorna och blanda runt. Rosta i ugnen i 20 min. Ringla över yoghurt och strö på koriander. Grilla korven under tiden och servera med blomkålen.

Sallad Nicoise

Antal portioner 4

Foto: FOTO: SARA RINGSTRÖM

Ingredienser
400 g färskpotatis, skrubbad
2 burkar tonfisk i vatten
150 g färska gröna bönor
2 stora tomater
1 rödlök
Dekoration
1 påse blandad sallat, ca 70 g, sköljd
1 dl gröna eller svarta oliver med kärna
4 mjukkokta ägg, skalade och delade
12 sardeller
flingsalt och nymald svartpeppar
Dressing
1 msk olivolja
1 tsk pressad citron
1 tsk fransk senap
1 liten riven vitlöksklyfta
1 dl naturell lättyoghurt
Instruktioner
Koka potatisen och skär i mindre bitar om det behövs. Låt tonfisken rinna av. Förväll bönorna ett par minuter i lättsaltat vatten och spola sedan i kallt vatten. Skär tomaterna i mindre bitar och skiva löken tunt. Blanda allt och salta och peppra.Vispa ihop dressingen och blanda i. Toppa med oliver, ägg och sardeller.

Rågkuse med spenat, äggröra och rökt lax

Antal portioner 4

Foto: FOTO: SARA RINGSTRÖM

Ingredienser
4 rågkusar
200 g färsk babyspenat, sköljd
6 ägg
2 msk lättmjölk
2 tsk olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar
Instruktioner

Fylld avokado med sesamräkor och krispig sidosallad

Antal portioner 4

Foto: FOTO: SARA RINGSTRÖM

Ingredienser
3 avokado
1 påse skalade räkor, 300 g
Marinad
1 lime
1 msk riven ingefära
1 riven vitlöksklyfta
1 msk sesamolja

½ tsk sambal oelek
1 tsk flingsalt
3 msk hackad koriander
Till servering
1 tsk sesamfrön, rostade
1 lime i klyftor
Krispig sallad
1 klyfta färsk vitkål
1 bunt rädisor
2 morötter
1 tsk flingsalt
1 tsk rosépeppar
1 tsk rapsolja
Instruktioner
1. Dela avokadofrukterna och pilla ur kärnan. Kläm lite limesaft över. Tärna en av avokadofrukterna.
2. Lägg räkorna i en skål tillsammans med den tärnade avokadon. Blanda resten av limesaften med övriga ingredienser till marinaden och blanda i räkorna.
3. Strimla vitkålen, skiva rädisorna, skala morötterna och fortsätt skala långa remsor, blanda med salt, rosépeppar och olja.
4. Lägg en avokadohalva på varje tallrik, toppa med räkor, strössla över sesamfrön, dekorera med limeklyftor. Servera salladen till.

Lax med ingefärsglaze och melonsalsa

Antal portioner 4

Foto: FOTO: SARA RINGSTRÖM

Ingredienser
700 g laxfilé med skinn, mittbiten, urbenad
flingsalt och nymald svartpeppar
1 tsk sesamfrön
Ingefärsglaze
1 msk riven ingefära
½ urkärnad och finhackad chilifrukt
2 msk flytande honung
1 tsk flytande hönsfond
2 msk soja
½ msk risvinäger (kan uteslutas)
Melonsalsa
700 g cantaloupemelon (ca 1/2 stor melon)
2 stora tomater
½ kruka mynta
½ kruka koriander
1 krm salt
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop ingredienserna till glazen i en kastrull och låt den koka upp. Salta och peppra laxen och pensla på glazen på köttsidan. Strö på sesamfrön. Baka laxen i ugnen ca 15 minuter. Kärna ur melonen och tomaterna och skär köttet i tärningar. Hacka örterna och blanda allt. Salta. Servera laxen med melonsalsan.