En knippe grönsaker

HÄLSA

Nu är det säsong för knippgrönsakerna. Passa på att njut av färska rödbetor, lök i olika varianter och morötter. Grönsaker med blast är känsliga för uttorkning och bör inte ligga för länge innan de tillreds. Tar man av blasten håller de sig längre.

Själv är jag speciellt förtjust i de färska rödbetorna, just nu har de väldigt god och söt smak. Det finns även gulbeta och polkagrisrödbeta, båda två är väldigt dekorativa att ha i maten. Färgen försvinner något vid kokning och polkagrisrödbetans fina ringar suddas ut.

Alla knippgrönsaker är väldigt energifattiga, det är ofta tillbehören man får se upp med. De färska rödbetorna är goda att koka i lättsaltat vatten och servera som en sallad till maten eller som en förrätt. Extra gott blir det om man strör över feta- eller getost och rostade pinjenötter på nykokt rödbeta!

100 gram rödbeta ger cirka 45 kilokalorier.

Maria Nygårds