Här är världens allra knäppaste sovställningar

Hur sover du?

HÄLSA

Alla har vi vår egen favoritställning att sova i.

Men vissa är mer speciella än andra.

Sömnforskaren och psykiatern Samuel Dunkell har listat några av de ovanligaste – och vad de säger om oss som personer.

Hur vi ligger när vi ska sova säger något om oss som personer. Det menar i alla fall flera olika forskare.

Tidigare i år publicerade brittiska forskare vid UK Sleep Assessment and Advisory Service en stor studie där de analyserat sex vanliga sovställningar – och vad de säger om dig som person.

– Vi är alla medvetna om vårt kroppsspråk när vi är vakna, men detta är första gången vi har kunnat se vad vårt undermedvetna säger om oss på natten. Det intressanta är att profilen bakom sovställningen ofta är mycket olika från vad vi förväntar oss, sa professor Idzikowski, som var en av de som ledde studien, till BBC News när resultaten publicerades.

Ovanliga ställningar

De vanligaste sovställningarna är fosterställning, att ligga på rygg eller att ligga i sked med sin partner.

Men långt ifrån alla sover på de sätten. Världskände psykiatern och sömnforskaren Samuel Dunkell forskade redan på 70–talet kring olika underliga sovpositioner – och vad de säger om oss som personer.

Här är några av de knäppaste ställningarna han har stött på i sin forskning.

FAKTA

Holländska frun

Du ligger på sidan och kramar om kudden.

Kan tyda på dåliga relationer med det motsatta könet.

Samuel Dunkells kommentar: ”En av mina patienter som sov i den här ställningen, och klagade över sömnsvårigheter, hade sugit på tummen tills han var åtta år. För att bryta den vanan började han lägga handen under kudden. Under tonåren fick kuden en sexuell betydelse och senare i livet representerade den en fantasipartner eftersom han hade svårt att knyta an till kvinnor.”

Sfinxställningen

Du ligger på alla fyra med magen nedåt, men inte i kontakt med sängen och huvudet ner i kudden.

Den här ställningen är vanligast hos barn, och vanligast tidigt på natten och vanligast hos barn. Vuxna som sover på det här sättet har ofta svårt att somna och att sova gott.

Samuel Dunkells kommentar: ”Dessa människor motsätter sig sömnen och vägrar helt och hållet att överlämna sig. De vill tillbaka till det vakna livet så ort som möjligt.”

Matterhorn

Du ligger på rygg med böjda ben.

Samuel Dunkells kommentar: ”Jag är en speciell person och att bli intim med mig är inte lätt. Du måste föst stiga i graderna och visa dig värdig.”

Svastikan

Du ligger på mage, med en arm över huvudet och benet på den motsatta sidan böjt.

Det här är en mycket ovanlig ställning, men som enligt många läkare och forskare är den mest bekväma ställningar vi kan sova i. Personer i till exempel sängannonser ligger ofta i denna ställning.

Samuel Dunkells kommentar: ”Trots att den här ställningen är uppenbart bekväm så har jag bara stött på två personer som sa sig använda den. Det tolkar jag som ytterligare ett tecken på att våra sovställningar inte är de som är mest bekväma för oss utan speglar våra personlighet, relationer och liv.”

Strutsställningen

Du ligger på sidan med kudden över huvudet.

När vi sover så uppfattar vi ljud på ett annat sätt än när vi är vakna. Vi blir känsligare. Hörseln är det sinne som är mest vaket när vi sover, men vi hör på ett annat sätt. Vi filtrerar bort ”vanliga” ljud som till exempel bruset från vägen utanför, samtidigt vaknar vi ofta direkt om någon till exempel mixtrar med låset till lägenheten. Det är en naturlig överlevnadskänsla.

Det som är speciellt med den här ställningen är att öronen täcks så att hörseln kopplas bort.

Samuel Dunkells kommentar: ”Den som sover i den här ställningen försöker stänga ute besvärligheter i sitt liv och den vakna existensens krav.”

Lars Ströms kommentar: ”Vi är också generellt sett olika känsliga för ljud. För vissa personer räcker det med att ens partner rör på sig för att man ska vakna, medan andra klarar en mindre jordbävning. Är man känslig kan det Dunkell kallar "strudsställningen" helt enkelt vara ett praktiskt sätt att inte bli störd i onödan. Men öronproppar är ofta bättre.”

Mumien

Liknar ”Strutsställningen”, men i Mumien virar du istället in dig i täcket – från topp till tå.

Personer som sover i den här ställningen kan ara nervösa, blyga och oroa sig mycket. Ofta har de vanor kring vilka saker de vill ha i närheten när de sover, till exempel ett glas vatten, näsdukar och mobilen på sängbordet.

Samuel Dunkells kommentar: ”Dessa individer gömmer sig för verkligheten och ger ett synbart bevis för sin blyghet. De räds konfrontationen med dagsvärlden och är sådana som gömmer sig i ett hörn på en fest.”

(Källa: ”Kroppens nattliga sovställningar” av Samuel Dunkell 1978)

Experten kommenterar:

Vi har låtit KBT–psykologen Lars Ström titta på Samuel Dunkells forskning kring sömnställningar. Här är hans kommentarer.

Lars Ström
Lars Ström

"Mumiesovare" – eller andra speciella sovställningar - kan uppstå för att de "betingats" Det vill säga kopplats ihop med sömn och lugn och ro.

En ställning har känts skön och avslappnande – vare sig man vill stänga ute verkligheten eller inte och vare sig man är blyg eller utåtriktad i vardagen.

Betingning innebär att hjärnan har kopplat ihop två saker – till exempel ”mumieinvirandet” – med att ha råkat somna extra lätt vid något tillfälle. Sedan fortsätter man att göra på samma sätt, eftersom hjärnan kopplar det till något positivt och lugnande.