5 saker vi älskar med... dill

Publicerad:
◀ DELA ARTIKEL

Pinterest är redan aktiverat! För musen över en bild och klicka på "Pin it"-knappen.×

Wellness

1. Hjäper matsmältningen

Dill har i århundraden använts mot alla sorters magproblem. Brygg en kanna te på en tesked dillfrö och bota både hickan och hjälp matsmältningen på traven och motverka förstoppning. Rester i koppen? Lägg fingrarna i blöt och få starka naglar på ett kick! 

 

2. Motverkar ­benskörhet

Dill är rik på kalcium vilket i sin tur hjälper till att förebygga benskörhet. I kombination med magnesium som du också får i dig via det sköna gröna, lagras kalciumet i kroppens ben istället för i mjuka vävnader. Det här är precis vad du med ledgångsreumatism eller benskörhet behöver.

 

3. Förebygger ­stroke

En metastudie från Karolinska institutet visar att en 100 ­milligrams ökning av ditt magnesiumintag kan minska risken för stroke med åtta ­procent. Genom att äta dill får du i dig det blodtryckssänkande magnesiumet som också skyddar mot typ 2-diabetes.

 

4. Håller bakterierna borta

Liksom vitlök är dillen rik på eteriska oljor som hämmar tillväxten av bakterier. Det här i sin tur hjälper ditt immunsystem att bekämpa infektioner och håller munnen frisk och fräsch. Och så är det ju så gott!

 

5. Aktiverar viktiga enzym

Komponenter i dill har visat sig aktivera viktiga enzym i kroppen som fungerar som antioxidanter. Dessa förebygger i sin tur cancer. Dillens eteriska oljor neutraliserar vissa carcinogener som bekant ligger bakom cancer. Strö alltså dill i dina sallader om du vill öka chansen till ett långt och friskt liv.

Senaste nytt
Bäst på PLUS just nu