Hälsa

Hälsosamma hampafrön!

Artikeln är hämtad ur Laga GI.
Artikeln är hämtad ur Laga GI.

Innehåller alla essentiella aminosyror

Hampa (Cannabis sativa) har fått nytt erkännande som föda och som en utmärkt källa till protein.

Hampfröet är egentligen en nötfrukt med nätådrigt skal.

Hampafröet innehåller alla essentiella aminosyrorna och ger därför hela 52 procent fullvärdigt protein.

Fröet innehåller en optimal balans mellan de essentiella fettsyrorna omega 6 och omega 3, 2–4 procent GLA samt antioxidanterna tokoferol, tokotrienol och klorofyll.

Är en ettårig ört, släkt med nässlan, som kan bli nio meter hög och har odlats och förädlats i nästan 6 000 år, mest för fibernas skull.

Mellan 1970 och 2005 var det förbjudet att odla Hampa i Sverige. Nu odlas det hampa i Sverige på cirka 250 ha enligt Jordbruksverket.

Du som vill odla hampa måste söka gårdsstöd för din hampodling för att inte bryta mot narkotikalagstiftningen.

För alla de godkända sorterna är halten tetrahydrocannabinol (THC som är ett narkotikum) under 0,20 procent.

Hampa – nya smarta proteinkällan efter soja

Hampasmör påminner om jordnötssmör, men är mycket nyttigare och används i stället för vanligt smör på bröd. Kan också kombineras med örter och kryddor i pateér och dip-såser eller som tillsats i smoothies och vid bakning.

283 g kostar 119 kr på Reidarsson.se.

Andra tips från hyllorna

Svävande örtte

Låt det ekologiska örtteet ”Cloud nine” ta dig upp bland molnen. Fläder, citrongräs, äpple, rooibos, hibiscus och lakritsrot i en härlig kaskad.

20 påsar kostar 45 kr på Vitavera.se.

Tysk höghöjdsost

Arla tillverkar tre nya ostar från Tyskland under namnet Castello Alps Selection. Ostarna tillverkas av bergsmjölk från höghöjdsgårdar i de tyska Alperna. Classic, Weissbier och Hirten  tillverkas av bergsmjölk från kor som betar på hög höjd. 

Priser från 42 kr.

Gott och sockerfritt

Njut av sockerfria karameller från Fribol som inte höjer ditt blodsocker eller ger dig hål i tänderna. Karamellerna är tillverkade av rena kostfibrer och innehåller inga sockeralkoholer. Finns på Vård-apoteket.

Kostar 24 kr.

Bli av med syran

För mycket snabbmat och ohälsosam föda skapar ett syraöverskott i kroppen.  Med PH-kalk gjord på bergsmineraler kan du få en mer basisk kropp som har lättare att hantera inflammationer och urkalkning av skelettet. 1–3 tsk per dag.

1 kilo PH Kalk kostar 230 kr på Phbalans.se.

Detox-kur

Kicka i gång hösten med en tiodagars utrensningskur ”Defiligne sos detox” med grönt te och maskrosor från Yves Rocher. Maskros sägs främja avgiftning och grönt te rensa ut slaggprodukter.

480 ml kostar 129 kr på Yves-rocher.se.

Kakaokräm

Rawtella är en syndigt god ekologisk kakao- och hasselnötskräm för njutning eller smakförhöjning. Gluten- och laktosfri. Handmald i stenkvarn.

170 gram kostar 159 kr på Ravarubutiken.se.

Fermenterat te

Kombucha är ett svensktillverkat fermenterat te med anor från gamla Kina där mjölsyrebakterier står för nyttigheterna. Innehåller levande bakteriekultur, antioxidanter och b-vitamin. Produkten är GI-vänlig.

100 ml kostar 30 kr. Läs mer på Svenskkombucha.se.