Stark men snäll frukt

Foto: Colourbox
MAT & DRYCK

Chili är egentligen ett samlingsnamn för alla arter inom släktet paprikor, från milda sorter till de vansinnigt starka.

Chilifrukten får sin hetta från ämnet capsaicin, ju mer capsaicin desto starkare chili. Egentligen tillför inte chili sådär värst mycket smak till din mat, hettan lyfter i stället fram andra smaker.

En studie har visat att den som äter chili ofta har lättare att hålla sitt kolesterolvärde nere.

Vill du odla chili själv så går det alldeles utmärkt även här i Sverige. De flesta har en lång utvecklingstid och därför bör du fröså dem inomhus i krukor i början av februari. När sommarvärmen kommit kan du plantera din chili utomhus. 

FAKTA

Superkraft:

En amerikansk studie visar att personer som ofta äter chilikryddad mat får lägre insulinkoncentration i blodet. Blodsockret stabiliseras och gör att man lättare kan stå emot sötsug.

Anfaller:

Det heta ämnet i chili, capsacin, kan få blodkärlen att slappna av och lämna fri väg för det strömmande blodet. Capsaicin påverkar kärlväggen som ökar halten kväveoxid. Kväveoxid skyddar kärl mot inflammation.

Hemligt vapen:

Chili kan skydda din magsäck mot alkohol och starka mediciner. Hettan i chilifrukt­en får magen att utsöndra ett slags skyddande slem.

Mia Sahl