Persika - en vitamin i sammetskostym

MAT & DRYCK

Kalium, järn och flera olika vitaminer gör persikan till en välsmakande vitaminbomb.

Ordet persika betyder egentligen ”persiskt äpple”. Men persikoträdet, som förvirrande nog härstammar från Kina, är en art i familjen rosväxter. Frukten är en så kallad stenfrukt, med en hård kärna i mitten, smarrigt fruktkött runt om och ludet skal ytterst. Kalium, järn och flera olika vitaminer gör persikan till en välsmakande vitaminbomb. Fibrerna i persikan hjälper magen att hålla sig i trim. Men framför allt är det smaken som gör persikan till en riktig hälsokick. Ett bett i en saftig solmogen persika har en direkt effekt på humöret för de allra flesta. Ren smaklycka, i sammetsförpackning. 

FAKTA

Superkrafter:

Skydd mot cancer. En kinesisk studie har visat att de som äter fler än två persikor i veckan löper lägre risk än andra att drabbas av cancer i munnen.

Anfaller:

Fria radikaler. Persikan är rik på C-vitamin, en vitamin och antioxidant som skyddar cellerna från nedbrytning.

Hemligt vapen:

Piggar upp. Det söta i persikan är olika sorters fruktsocker, lättåtkomlig energi som snabbt tas upp av kroppen. En persika innehåller cirka 7 gram socker.

MIA SAHL