Låt kroppen fixa fettet

Experten: Rekommenderar att få i sig omega 3-fettsyror via maten

Foto: Colourbox
MAT & DRYCK

Omega 3-fettsyror kan ha positiv inverkan på hälsan och finns i fet fisk som lax, sill och sardiner men också i rapsolja, linfrö och valnötter. Kosttillskott med omega 3 har blivit ett populärt sätt att få i sig extra omega 3. Men vad som händer med kroppens egen fettproduktion när vi gör det har varit ganska outforskat, fram tills nu.

En ny svensk studie visar att vår kropp själv kan producera de viktiga fleromättade fettsyrorna omega 3 och omega 6. En förutsättning för det är att vi får i oss alfa-linolensyra och linolsyra, som finns i bland annat mjölk, kött, fisk, frukt och grönsaker.

– Därför rekommenderar jag att man i första hand ser till att få i sig omega 3-fettsyror via maten, säger Anders Jacobsson, professor vid Institutionen för molekylära vetenskaper vid Stockholms universitet, som varit med och gjort studien.