Bästa fibrerna – bönor och korn!

Foto: Colourbox
MAT & DRYCK

Lite mer baljväxter och korn kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom med upp till elva procent, även för den som redan äter varierat och nyttigt.

Det visar en ny koststudie från Lunds universitet. I studien jämfördes två olika kostmodeller, båda hälsosamma enligt de nordiska rekommendationerna. Den ena var rik på bruna bönor, kikärter och fullkornskorn, den andra rik på andra kostfibrer som till största del kom från fullkornsvete.

Försökspersonerna som åt bönkosten visade sig få klart förbättrade värden jämfört med den andra gruppen, de fick bland annat sänkt blodtryck och minskade halterna av sitt LDL-kolesterol.

– Bruna bönor, kikärter och fullkornskorn innehåller alltså en effektiv blandning av odigererbara kolhydrater och även flera andra bioaktiva ämnen, exempelvis antioxidanter, som är bra för vår hälsa, säger Juscelino Tovar som lett studien.

Mia Sahl