Minitestet: Soppa på en spik

MAT & DRYCK

Blev det lite väl dyrt på semestern?

Andas och fyll ut kassan och matkassen med nudlar. Här är fem billiga alternativ.

Josefines kommentar:

Nudlarna i testet skiljer sig en del åt i energiinnehåll. Att äta nudlar som ger energi är inte fel, absolut inte. Det man bör vara försiktig med är mängden då flera rätter bygger på nudlar som grund och därmed ger en hel del energi.

NAMN & TILLVERKARE: GLASNUDLAR Longkou

PRIS FÖRPACKNING: 7 kronor/100 g

KCAL: 320

PROTEIN: 1,8 g

KOLHYDRATER: 80 g

FETT: 0 g

INNEHÅLL: Mungbönor, gröna ärter, majsstärkelse, vatten.

DIETISTEN JOSEFINE JONASSON TYCKER: Glutenfria nudlar med mungbönor som huvudingrediens. Bra alternativ om man vill vara försiktig med gluten och vita produkter.

DIETISTENS BETYG:

SMAKPANELENS OMDÖME: Rätt smaklösa i sig och lite slemmiga i konsist­ensen. Ger inte mycket tuggmotstånd, men de är ett bra kompliment till krispiga grönsaker.

NAMN & TILLVERKARE: SHIRATAKI NUDLAR Miracle noodle

PRIS FÖRPACKNING: 29 kronor/200 g

KCAL: 6

PROTEIN: 0 g

KOLHYDRATER: 2,5 g

FETT: 0 g

INNEHÅLL: Vatten, konnyaku mjöl (amorphopallus konjac), surhetsreglerande- och stabiliserande medel (kalciumhydraoxid, E526.)

DIETISTEN JOSEFINE JONASSON TYCKER: Väldigt energisnåla nudlar som funkar bra om man vill dra ner på kolhydratmängden i maten. Konjakroten, som nudlarna innehåller är rik på mineraler vilket är positivt.

DIETISTENS BETYG:

SMAKPANELENS OMDÖME: Nudlarna har en fin konsistens med bra tuggmotstånd som

passar bra i wok. Dock är de helt smaklösa, så krydda ordentligt!

NAMN & TILLVERKARE: CHINESE EGG NOODLES Coop

PRIS FÖRPACKNING: 5 kronor/250 g

KCAL: 360

PROTEIN: 11 g

KOLHYDRATER: 75 g

FETT: 1,5 g

INNEHÅLL: Vetemjöl, vatten, salt, äggpulver 1% (motsvarar 5,5% ägg i äggnudlarna.)

DIETISTEN JOSEFINE JONASSON TYCKER: Vitt mjöl är det inte det mest hälsosamma för kroppen och det är huvudingrediensen i dessa nudlar vilket ger ett lägre betyg.

DIETISTENS BETYG:

SMAKPANELENS OMDÖME: Ser ut och smakar som spagetti. Bra tjocklek på nudlarna gör att de inte klibbar ihop. Är lite mjöliga i smaken och blir därför lättuggade.

NAMN & TILLVERKARE: RICE NOODLES Santa Maria

PRIS FÖRPACKNING: 16 kronor/250 g

KCAL: 350

PROTEIN: 6 g

KOLHYDRATER: 79 g

FETT: 0,8 g

INNEHÅLL: Ris (84%), vatten, modifierad stärkelse (tapioka).

DIETISTEN JOSEFINE JONASSON TYCKER: Även dessa nudlar är glutenfria och ett bra alternativ till pasta eller nudlar baserade på vetemjöl.

DIETISTENS BETYG:

SMAKPANELENS OMDÖME: Rätt bra tuggmotstånd! De smakar tyvärr inte så mycket men känns fräscha. Häll på kallt vatten när de är nykokta så klibbar de inte.

NAMN & TILLVERKARE: SJÖGRÄSNUDLAR Risberg

PRIS FÖRPACKNING: 29 kronor/300 g

KCAL: 6

PROTEIN: 0 g

KOLHYDRATER: 2 g

FETT: 0 g

INNEHÅLL: Vatten, tång, aloe vera och natriumalginat.

DIETISTEN JOSEFINE JONASSON TYCKER: En produkt med väldigt lite energi och kolhydrater. Dessa nudlar fungerar främst som utfyllnad i maten. Tång innehåller en del mineraler, men det är osäkert hur mycket tång man verkligen får i sig.

DIETISTENS BETYG:

SMAKPANELENS OMDÖME: De behöver inte kokas utan är färdiga att ätas. Goda med bra tuggmotstånd. Nästan smaklösa men tänjbara och krispiga. Klibbar ihop lite.