Vegoriket: Glutenfria basilikapannkakor

Mattias Kristiansson bjuder på vegetariska tips och smarriga recept

MAT & DRYCK

Just nu lagar jag…

Det här är min absoluta favoritmat just nu. Jag kan inte få nog, mycket på grund av att du enkelt kan ändra både på fyllning och dippsås. Se det här som ett grundrecept och go crazy.

Mattias Kristiansson är chefredaktör för Sveriges första helt vegetariska mattidning Vego och driver en av Nordens största vegobloggar.
Mattias Kristiansson är chefredaktör för Sveriges första helt vegetariska mattidning Vego och driver en av Nordens största vegobloggar.Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Italienska basilikapannkakor

De här pannkakorna har inte bara en god smak av basilika, de är dessutom helt glutenfria.

Perfekta att fylla med det du tycker om, jag har valt en bönröra smaksatt med soltorkade tomater.

Gör så här:

1 Börja med basilikapannkakorna genom att slänga ner samtliga ingredienser i en matberedare och mixa till en slät smet. Du kan även ta hjälp av en stavmixer. Stek gyllenbruna pannkakor av smeten i lite kokosolja. Håll varma så länge.

2 Gör sedan bönröran med soltork­ade tomater genom att hälla av spadet från bönorna och skölja dem. Låt rinna av. Lägg sedan ner dem i en matberedare tillsammans med rivna vitlöksklyftor, grovt hackade soltorkade tomater, olivolja, vatten, salt och peppar. Mixa till en slät kräm. Du kan även här ta hjälp av en matberedare.

3 Fyll pannkakorna med bönröran, rucolasallad och cocktailtomater.
Du behöver:

Basilika­pannkakor:

4 dl bovetemjöl

4 dl mjölk, till exempel osötad sojamjölk eller havremjölk

2 dl vatten

1 kruka basilika

en nypa salt

Bönröra med soltorkade tomater:

2 burkar vita bönor à 400 g, cirka 6 dl kokta

2 vitlöksklyftor

6 soltorkade tomater

2 msk olivolja

3 msk vatten

salt

svartpeppar

Tillbehör:

rucola

cocktailtomater

FAKTA

Vegoriket

Häng med Mattias på hans blogg blogg.aftonbladet.se/vegoriket

Börja äta som Beyoncé!

Foto: AP

Beyoncé fick mer­smak efter sina 22 dagar som vegan i vintras.

Nu har hon tillsammans med sin tränare Marco Borger startat 22 Days Nutrition, som är en måltidstjänst med veganmat. Maten skickas hem till dig och är helt växtbaserad samt innehåller lite fett, socker och salt. Hälsosamt och med en touch av stjärnglans!

TIPS!

Undrens tid är inte förbi. SJ har äntligen lanserat en helt vegansk måltid för alla hungriga vego­älskande tågresenärer. Rätten som bjuds är grönsaker i röd curry och vi kan inte vänta på att få smaka. Men tänk på att det måste förbeställas innan du hoppar på tåget.

Slurpa pistage!

Gogreen lanserar något som jag bara har drömt om… en pistagedryck!

Hur gott låter inte det? Och den är ju osötad dess­utom.

Pistagedryck, Gogreen, 19,95 kronor/1 liter.

Just nu gillar jag:

Att mixa loss

 Jag älskar nötmjölk och all annan växtbaserad mjölk. Har dock varit dålig på att göra min egen, men med en chufamix skulle allt bli så enkelt!

Det enda du behöver är en stavmixer, sen fixar chufamixen resten.

Mattias Kristiansson