Trädens guldgruva

1 av 7
Superfixaren Specialolja som ska boosta torr och känslig hud med bland annat kamomill, nypon, jojoba, aloe och frankincese.
”Skin hydrating oil”, Africology, 495 kronor/30 ml, Beauty.theyouway.com
HÄLSA

Rökelse, olibanum, virak, eller harts. Kärt barn har många namn.

Vi väljer att kalla denna multitaskande kåda för frankincense.

VISSTE DU ATT?

Frankincense är en aromatisk kåda, eller harts, som utvinns från det knotiga trädsläktet boswellia, som växer bland annat i norra Somalia. När barken skadas avges en genomskinlig vätska som hårdnar till vita eller gulorangebruna ”tårar”. Man återkommer sedan till trädet och skrapar av utrunnen harts. Ett träd kan tappas upp till 20 gånger per år och ge 2–3 kilo harts.

Frankincense kallas olibanum eller virak.

Hartsen frankincense har använts i Egypten sedan åtminstone 2500 f. Kr. 

Frankincense sägs vara sammandragande, blodstillande, anti-inflammatorisk, antiseptisk och cellstimulerande. Därför används den gärna i anti aging-produkter för att motverka rynkbildning och för att stimulera och ge lyster åt trött hy. Men funkar lika bra för att få ordning på matsmältningen. 

Källa: Shenet.se, Wikipedia.

FAKTA

Fler tips på ekologisk skönhet!