”IT-världen är full av socialt obegåvade unga män”

IT-miljonären Christer Sturmark i ny bok: Det är dags att kvotera in kvinnorna

RELATIONER

Han är IT-miljonären som anser att kvinnor ska kvoteras in i IT-branschen. Nu ger sig Christer Sturmark, 35, in i nöjesvärlden tillsammans med den svenska popeliten. – Jag är absolut för kvotering även i nöjesbranschen, säger Christer Sturmark.

”Följ ditt hjärta” och ”Glöm inte passionen” är två av råden i IT-miljonären Christer Sturmarks nya bok.
Foto: PER BJÖRN
”Följ ditt hjärta” och ”Glöm inte passionen” är två av råden i IT-miljonären Christer Sturmarks nya bok.

I boken ”Med passionen som drivkraft”, som han släpper i höst, kängar Christer Sturmark till såväl näringslivet som idrottsrörelsen. Och han bekänner att han känner sig mer hemma bland musiker än bland företagare. Fame Studios som han startat med bland andra Per Gessle, Tomas Ledin och Meja är ett konsultföretag.

Musikbranschen är precis som IT-branschen väldigt mansdominerad. Är det dags för könskvotering även där?

– Att kvotera fram nya artister är förstås svårt, men jag är absolut för det när det kommer till styrelseposter och sådant inom nöjesbranschen. Om jag ser på IT-branschen i stort så är den fylld av såna män som jag var som riktigt ung. De som satt på pojkrummet framför datorn, de som inte var särskilt socialt begåvade och inte kunde ragga brudar. Tyvärr har de format branschens kultur och det är därför vi har så få kvinnor i IT-branschen, säger Christer Sturmark.

– Det är inget fel i sig att ha ett specialintresse, det är okej så länge det hand-lar om en hobby, men när det börjar bli en samhällsrevolution så är det inte okej att det sker på mansdominerade premisser.

Männen i IT-världen ser tekniken som ett självändamål, de ser inte vad den kan göra för samhällsutvecklingen, demokratin och utbildningen i tredje världen, enligt Christer Sturmark.

Christer satt i IT-kommissionen när man drev igenom ”IT i skolan” och avdragsrätt för datorer i hemmet. Han är också engagerad för Tibets förtryckta befolkning och tanken med Fame är att tio procent av vinsten ska gå till den typen av ändamål. Just nu gör Fame en sajt för en kvinnlig, politisk fånge i Tibet.

Är det inte bara det dåliga samvetet för din egen rikedom som spökar?

– Nej, det tror jag inte. Men alla människor behöver egokickar, min kick är att kunna påverka, säger Christer.

Han var i just Tibet förra sommaren och smugglade in datorer till skolungdomar.

– Där fanns det inte någon skillnad i intresse mellan killar och tjejer. Jag tror att sådana skillnader är sociala konstruktioner, vi är fostrade till det.

Återkommande i Christer Sturmarks bok är att man ska ta vara på lusten och passionen i jobbet.

– Man ska följa sitt hjärta. Det är så många som klättrar högre och högre på karriärstegen utan att någonsin leva och på vägen förlorar de kanske sin familj,

sina barn och andra mänskliga relationer. Det är då tomheten infinner sig och de börjar spela golf, säger Christer och ler ironiskt.

FAKTA/Christer ”Tette” Sturmark

Annika Sundbaum-Melin