Zoo lagar du nyaste maten

Kvinna tar dig på upptäcktsfärd in i skafferiets mörkaste vrår

1 av 3 | Foto: Rolf Petterson
Baka i ugn
RELATIONER

EU har förbjudit alla djurtransporter i två veckor.

Nu hotar köttbrist och höjda priser. Eller hotar och hotar. Det kanske inte är någon större förlust.

När det osar mul- och klövsjuka om lammkotletterna.

När det står stämplat BSE på biffarna.

När fläskfilén har en bismak av köttmjöl.

När matglädjen grumlas av den brutala hanteringen i köttindustrin.

Se saken från den ljusa sidan.

Nu får andra varelser än Rosa och Nasse chansen på middagsbordet.

Fotnot: Vi har tyvärr inte hunnit provsmaka alla recepten

eftersom vi gick över till vegetarisk kost under arbetet med den här artikeln.

Sopi di yuwana (Leguansoppa)

1 leguan

1,5 l vatten

3 tärningar kycklingbuljong

1 vitlöksklyfta

1 purjolök, ansad

1 tomat, grovhackad

1 skalad lök med tre instoppade lagerblad

1 grön paprika, ansad och skuren i fyra delar

1/4 litet kålhuvud

1 tsk mald spiskummin

1 nypa muskot

salt och peppar

60 g vermicelli (minispagetti)

Gör så här:

1. Döda, rensa och flå leguanen. Stycka i portionsbitar.

2. Koka upp buljongen i en stor gryta. Lägg i vitlöksklyftan, purjon, tomaten, löken, paprikan och kålen. Koka upp igen, dra ner värmen och sjud i 30 minuter.

3. Stoppa i leguanen och sjud i ytterligare 30 minuter eller tills köttet är mört.

4. Ta grytan av spisen. Sila buljongen och kasta grönsakerna. Bena ur leguanen och lägg köttet åt sidan så länge.

5. Värm buljongen igen och smaka av med spiskummin, muskot, salt och peppar. Lägg i vermicellin och sjud i 5 minuter.

6. Lägg i leguanköttet och koka upp.

7. Servera soppan rykande het med majsgröt.

Ödletungor på kexbotten

2 dl ödletungor

2 dl riven ost

1 burk röd stenbitsrom

3 msk hackad persilja

tabasco

Worchestershiresås

1 paket salta kex

margarin

Gör så här:

1. Smörj en bakform och bred ut kexen i den.

2. Strö över ost och ödletungor och toppa med persilja. Droppa över lite tabasco och Worchestershiresås.

3. Baka i ugnen i 225 grader i 10 minuter.

4. Ta ur ugnen och klicka över rommen.

Älgmule i gelé

1 älgöverkäke

1 lök, skivad

1 vitlöksklyfta

2 lagerblad

6 kryddpepparkorn

6 nejlikor

1 tsk salt

1/2 tsk peppar

0,5 dl vinäger

Gör så här:

1. Såga av älgöverkäken alldeles framför ögonen.

2. Lägg överkäken/mulen i en stor kittel med kokande vatten och koka i 45 minuter.

3. Lyft mulen ur kitteln och kyl i kallt vatten.

4. Ryck bort alla hårstrån. Det går lätt när mulen är kokad. Det är ungefär som att plocka en anka.

5. Skölj av mulen noggrant så att det inte finns några hår kvar.

6. Lägg mulen i den rengjorda kitteln och fyll på kallt vatten så det täcker.

7. Lägg i löken, vitlöken, kryddorna och vinägern.

8. Koka upp, dra ner värmen och låt sjuda tills köttet är mört. Låt mulen svalna i kokspadet över natten.

9. Ta upp köttet ur spadet och plocka bort ben och brosk. Du kommer nu att ha två sorters kött, dels ljust kött från nostippen, dels tunna, mörka köttstrimlor från de bakre delarna av mulen.

10. Skär köttet i tunna skivor och varva ljust och mörkt kött i en rak kakform.

11. Koka upp spadet på nytt och häll över köttet i kakformen.

12. Låt svalna tills spadet stelnat till gelé. Skiva och servera kallt.

Källa: Northern Cookbook, Eleanor A Ellis, Indianministeriet, Ottawa, Kanada.

Gräshoppssoppa

(6 personer)

4 l gräshoppor

2 lökar, grovhackade

1 vitlöksklyfta, hackad

1 stjälk selleri

2 morötter

1/2 tsk muskotblomma

salt och peppar

3 dl vispgrädde

Gör så här:

1. Lägg alla ingredienserna utom vispgrädden i en stor gryta och fyll på med vatten. Koka upp, dra ner värmen och koka i 3 timmar.

2. Kör i matberedare i omgångar. Sila soppan och häll tillbaka i grytan.

3. Häll i vispgrädden och se till att soppan inte kokar igen.

4. Servera med djurkex.

Kråkfilé med surkål

6 kråkbröst

1 stor burk surkål

6 skivor bacon

4 msk hackad lök

Gör så här:

1. Bryn kråkbrösten i en stekpanna.

2. Lägg hälften av surkålen i botten på en stekgryta med kråkbrösten ovanpå. Lägg sedan en skiva bacon ovanpå varje kråkbröst och strö över den hackade löken. Lägg till sist resten av surkålen som ett lock över kråkbrösten och baconet.

3. Baka i ugnen på 175 grader i 2 timmar.