Påsk-kul i glaset

Lär dig blanda påskdrinkar av världens bästa bartender

1 av 2
Annelie Carlsson- Ingeldsen blandar påskdrinkar.
RELATIONER

Påsköl och must i alla ära men efter att ha skakat tass med påskharen kan man behöva en drink.

Världsmästar-bartendern Annelie Carlsson-Ingeldsen hjälper dig att blanda påsk- och vår-cocktails.

Påsk - då ska det vara äggdrinkar, tänkte vi.

Ingen kom på en endaste drink med ägg i.

- Gin fizz" försökte någon. Är det inte äggvita i gin fizz?

- Nä, sa någon annan. Det verkar konstigt.

Dags att kalla på hjälp.

Annelie Carlsson Ingeldsen, världsmästare i long drinks 1999, från hotell Marina Plaza i Helsingborg, fixar äggdrinkarna åt oss.

Men hon fick fundera ett tag för kombinationen sprit och ägg är inget stort nummer i baren.

- Nej, säger hon. Det händer faktiskt aldrig att någon beställer äggdrinkar. Det blir ju mest bara halkigt av ägg. Snowball är en klassiker men annars finns det inte så mycket.

Brukar de inte dricka egg nog vid jul i USA?

- Det var faktiskt en gäst som frågade hur man gjorde den häromdagen men jag var tvungen att slå upp receptet. Jag har hört att de säljer färdigblandad egg nog på tetra i USA. Bara att hälla upp, säger hon.

Här bjussar hon i alla fall på receptet till ytterligare en äggig drink, den smakstarka påsk-kul. Och så blir det några vårdrinkar utan vare sig gula eller vita.

Förresten, hur var det med gin fizz? Ska det vara äggvita i den?

- Det ska vara en aning äggvita i alla citrondrinkar annars blir det inget skum när man vispar, säger Annelie Carlsson-Ingeldsen.

Fotnot: I en gin fizz ska det vara: 4 cl gin, 4 cl citronjuice, 2 tsk sockerlag eller socker och sodavatten. Och en gnutta äggvita.

Skål!

Jon Hansson