”Aborten förstör vårt sexliv”

Eva Rusz och läsarna ger råd i veckans relationsakut

RELATIONER

Ja, tycker Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Självklart ska Marlene berätta om aborten.

- Hon och hennes man måste börja jobba på att våga tala om svåra saker och öppna sig för varandra käslomässigt, säger hon.

Rusz råder dig.
Rusz råder dig.

Det må vara en sak att vi har en generös abortlagstiftning. Det betyder inte att det är lätt för en kvinna att göra abort alla gånger, påpekar Eva Rusz.

- När kroppen utsätts för ett havandeskap berör det kvinnan även känslomässigt. Det är väldigt vanligt att kvinnor som gör abort reagerar känslomässigt starkt, även om de inte ångrar beslutet, säger Eva Rusz.

Den nu gällande svenska abortlagen trädde i kraft 1975 och innebär i huvudsak fri abort. Ifjol minskade antalet aborter för första gången sedan 2004. Största minskningen var bland tonårsaborterna som sjönk med 7,8 procent till 22,5 abort per 1000 kvinnor, jämfört med 24,4 året innan, enligt en rapport från Socialstyrelsen.

Känslomässig nedstämdhet

Mellan 35 000 och 40 000 aborter utförs årligen i Sverige, de flesta bland kvinnor i åldern 20 till 24 år. Minst vanligt är det bland kvinnor över 35.

Jämfört med våra nordiska grannländer har Sverige högsta abortsiffror medan Finland har lägst. Av 100 kända graviditeter slutade 25 procent med abort under förra året. 78 procent av dessa aborter skedde före utgången av den nionde graviditetsveckan, enligt Socialstyrelsens rapport.

Marlene har förmodligen hamnat i en känslomässig nedstämdhet efter aborten, tror hon.

- Hon katastrofierar sitt tänkande som en reaktion på det som hänt. En katastroftanke är att mannen kommer att lämna henne ifall hon berättar.

Måste få utlopp

Men att glömma är inte att rekommendera.

- Det är som att sticka huvudet i sanden. Känslorna hon bär inomsig måste få utlopp. Det har hänt, och hon får räkna med att mannen blir ledsen när han får veta. Men han lämnar henne knappast så långt efteråt, säger Eva Rusz.

Fortsätter Marlene på samma vis som förut med att dra sig undan fysiskt och mentalt, är det risk för att förhållandet splittras.

- Han kan börja undra om hon inte finner honom attraktiv längre, varnar Eva Rusz.

FAKTA

Veckans dilemma: Måste jag berätta om den?

Jag är en kvinna på 29 år. För ett år sedan gjorde jag en abort. Jag vill gärna ha barn och min man och jag har pratat om att bilda familj så småningom, men när jag blev gravid var jag inte redo. Jag ville verkligen inte ha barn då.

Nu går jag och tänker på aborten ständigt. Tänk om jag inte kan bli med barn fler gånger. Kanske är det ”straffet” för att jag gjorde aborten. Min man undrar varför jag inte vill ha sex och om det är något som bekymrar mig, men jag kan bara inte berätta. Jag vill glömma aborten, för då blir det som att det aldrig hänt.

Samtidigt märker jag hur avståndet mellan oss blir allt större. Jag vet att jag verkar sluten och distanserad. Men tänk om han blir superledsen eller till och med lämnar mig ifall jag berättar så här långt efteråt.

Tror du vårt förhållande vinner på att jag berättar om aborten?

”Marlene”