”Väninnan berättade att hon varit otrogen”

Anneli vill inte dölja sin kompis otrohet för killen – Eva Rusz och ni läsare ger råd

RELATIONER

– Nej, varför skulle hon avslöja otroheten? säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Hon tycker inte att Anneli har rätt att gå in och styra väninnans framtid.

– Däremot kan hon sätta en gräns för vad väninnan får anförtro henne.

Egentligen ligger problemet hos väninnan som har dragit in Anneli i detta. Men Eva Rusz kan förstå att det tynger Anneli att bära på en hemlighet som denna.

Därför måste hon markera hur mycket information det känns okej att väninnan anförtror henne med.

– En kompisrelation innebär inte bara att ta emot, utan också att säga ifrån, säger Eva Rusz.

”Undvik att hota”

Hon råder Anneli att berätta hur hon tänker och känner. Att hon är orolig för att väninnan ska vara otrogen igen, och att hon tycker det är jobbigt att låtsas som att ingenting har hänt inför hennes pojkvän.

Men hon ska akta sig för att villkora vänskapen, säger Eva Rusz.

– Undvik att hota med att berätta vad hon vet för pojkvännen om väninnan inte upphör med att vara otrogen. Det är inte Annelis uppgift att gå in och styra i deras relation. Hon är inte Gud fader.

Otrogna på olika sätt

De flesta undersökningar pekar på att cirka hälften av alla längre förhållanden någon gång utsätts för otrohet, och att mörkertalet förmodligen är stort, enligt en artikel i Dagens Nyheter 19/11 2010.

Evolutionsbiologisk forskning visar också att män och kvinnor är otrogna på olika sätt.

–?Kvinnor tenderar att vara otrogna för att sedan byta till den nya partnern, medan män tenderar att ha antingen flyktiga förhållanden eller affärer vid sidan av, säger Hasse Walum, biolog och doktorand i beteendegenetik vid Karolinska institutet, i samma artikel.

”Släpp tanken på otroheten”

När Anneli har lättat sitt hjärta för väninnan måste hon släppa tanken på hennes otrohet, anser Eva Rusz.

– Hon verkar vara lite besatt av detta, ärligt talat. Tyvärr kan vi har olika värderingar kring vad som utgör otrohet. Jag tycker att Anneli behöver öva sig i att omfokusera. Ett sätt är att sträva efter att vara mer närvarande i nuet, och inte trilla in i det som varit, säger Eva Rusz.

FAKTA

Veckans dilemma: Kan jag avslöja henne - anonymt?

Min bästa väninna sedan massor av år har varit otrogen mot sin kille. Hon berättade för mig under en resa vi gjorde i somras, bara hon och jag.

Jag känner hennes kille väl, och gillar honom verkligen. De har pratat om att förlova sig och har varit ihop i säkert fem år.

Nu känns det väldigt jobbigt att träffa dem tillsammans. Jag tänker bara på att hon haft sex med en annan, och min kompis kille vet ingenting. Det är verkligen inte schysst mot honom, tycker jag.

Samtidigt kan jag ju inte säga något. Hon är min bästa vän och jag har lovat att aldrig berätta för någon. Fast tänk om de gifter sig och bildar familj. Tänk om hon är otrogen fler gånger och berättar om det för mig. Jag vet inte hur länge jag står ut med låtsas som det regnar inför min kompis kille.

Kan jag skicka ett anonymt brev till honom och avslöja vad jag vet?

Anneli