Nu kommer baksmällan efter lyxen

RELATIONER

Vi handlar mindre. Festar mindre. Och får knappt se solen.

Januari är den dystra månaden.

EN DEPPIG MÅNAD Du kan vara lugn. Du är knappast ensam om att tycka att det är tungt när decemberfesten går över i januaripest.
EN DEPPIG MÅNAD Du kan vara lugn. Du är knappast ensam om att tycka att det är tungt när decemberfesten går över i januaripest.Foto: Foto: jupiter images

I början av ett nytt år befinner sig Sverige i baksmälla efter jul, nyår och trettondagshelgen.

Siffrorna för omsättningen inom detaljhandel var 2010, precis som många andra år, som lägst under januari och februari, enligt SCB.

Samma sak gäller Systembolagets spritförsäljning. I januari halveras försäljningen av sprit i jämförelse med december.

Snålt med solljus

Stockholm har i snitt en soltimme om dagen, Göteborg två och i norra Norrland rör det sig om totalt tio soltimmar för hela januari, enligt SMHI:s statistik.

Aftonbladet har i dag tagit hjälp av tre experter inom lika många områden – ekonomi, jobb och träning – för att göra den dystra månaden lite roligare.

Ett sätt är enligt Annika Creutzer, privatekonomisk expert, att planera in en resa. Även om man inte reser under vintern piggar det upp att börja planeringen.

– Tänk semester. Man kan även lägga upp en ekonomisk plan under vintern för hur man ska spara ihop till resan, säger hon.

”Det sker varje år”

Karriärcoachen Nina Jansdotter säger att man ska komma ihåg att deppighet i januari inträffar varje år, och för många människor.

– Motivationen kommer tillbaka. Reaktionerna första veckan efter trettonhelgen ska man inte ta på för stort allvar. När man är tillbaka i ekorrhjulet och jobbar kommer inte de där existentiella frågorna på samma sätt, säger Jansdotter.

FAKTA

Experterna: Så klarar du jävliga januari

EKONOMI

Annika Creutzer, Privatekonomisk expert och chefredaktör E24

Rensa och sälj. Blocket och Tradera är bra ställen att sälja prylar när man rensat ut förråd och garderob. Det är skönt att bli av med prylar.

Bensinen är rekorddyr – samåk. Eller ställ bilen och gå i stället, då får man nyttig motion och slipper även parkeringsavgifter.

Räntorna stiger – begär jämkning. Då får man behålla större del av lönen när den kommer. Detta gör man enkelt via Skatteverket och arbetets löneavdelning.

Knytkalas. Visst kan man fortsätta festa även fast det blivit januari. Men för ekonomins skull är knytkalas tacksamt. Det är billigare och roligare.

Rannsaka gamla konton. I januari får man årsbesked från bankerna. Kolla om det finns ett onödigt konto med småslantar kvar. Ta ut pengarna och avsluta kontot.

JOBB

Nina Jansdotter, Karriärcoach och författare

Minska kraven. Det är svårt att snabbt vara uppe på topp. Acceptera detta och ta inte direkt tag i de jobbigaste grejerna.

Skaffa något att se fram emot. Boka till exempel in en trevlig lunch med en kollega eller någon annan person som gör dig glad.

Flexa fram sovmornar. Om man har möjlighet är det en god idé att ta några timmar ledigt här och var för en mjukare start.

Hitta på något nytt på jobbet. Möblera om ditt kontor eller bestäm dig för att prata med en ny kollega. Detta gör att nyfikenheten på arbetet väcks.

Ta en kort paus från jobbande och kommunicera via social medier. Men skriv inget ont om arbetsplatsen eller chefen.

TRÄNING & HÄLSA

Shirin Rågby Djavidi, Träningsexpert och frilansjournalist

En daglig promenad. Satsa på att varje dag gå en rask promenad i minst 30 minuter. Med rätt kläder är vädret inget problem. Gångstavar gör det lättare att ta sig fram.

Upptäck ditt lokala badhus. Badhusen har öppet året om, många av dem har temakväller med olika aktiviteter. Avsluta med ett bastubad.

Utnyttja snön. Ta del av det lilla dagsljus vi nu har, ge dig ut i snön och åk pulka eller bygg snögubbar.

Löpträna. Trots att det är vinter är det fullt möjligt att ge sig ut och springa. Det finns broddar som är speciellt utformade för löpare.

Träna i hemmet. Använd din egen kroppsvikt och strunta i dyra träningsprylar. Utfall, knäböj, armhävningar, situps och rumplyft är fem övningar som man kan göra tre varv.