”Min tonårsdotter har blivit så sluten”

Eva Rusz och läsarna ger råd i veckans relationsakut

RELATIONER
Rusz råder dig.
Rusz råder dig.

När en tonåring mister en förälder händer det att reaktionen kommer flera år efteråt, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

– Det är bra om pappan pratar om känslor och hjälper dottern emotionellt. Samtidigt kan han påminna henne om de regler som gäller hemma, säger hon.

Självklart är en förlust av en förälder i en känslig period av livet ofattbar att begripa. Då är det ännu viktigare att man försöker förstå och kommunicera med sin tonåring, inte bestraffa, tycker Eva Rusz.

Sorg kan ha många olika ansikten och utlopp hos barn och unga, som kanske inte är desamma alla gånger som när vuxna sörjer. En del börjar med droger, man kan få ångest, dödsskräck eller tappa motivationen, enligt Eva Rusz.

– Jag har mött tjejer som struntar i skolan och i stället knyter an till hästen i stallet under en sorgeperiod, säger hon.

Inte mogen att bearbeta

Enligt Statistiska Centralbyrån är det vanligare för ett barn att mista sin pappa än sin mamma. Under 2008 förlorade 3 361 barn en biologisk förälder. De som förlorade sin pappa var mer än dubbelt så många än de barn som förlorade sin mamma.

En tonåring som mister en förälder är oftast inte mogen att bearbeta händelsen. Hon eller han är inne i en fysisk eller psykisk utvecklingsfas och lägger ofta locket på.

Reaktionen kan istället komma tre, fyra år efterå, enligt Eva Rusz.

– Kanske har denna dotter träffat en kille. Som expert vill jag påpeka att det kan vara en helande process att bli tillsammans med någon efter att man har mist sin förälder. Kanske öppnar hon sig för en pojkvän, säger Eva Rusz.

Avsätt tid

Trots det är det bra om pappan kommunicerar med henne.

– Han behöver avsätta tid för att prata om såväl känslor som de regler som gäller. Det krävs en viss flexibilitet av honom, han måste förstå att flickan är inne i en frigörelseprocess. Att bestraffa är ingen bra metod, det skapar bara ännu mer motstånd hos dottern, säger Eva Rusz och föreslår att de kommer överens om att hon skickar ett sms när hon sover borta.

FAKTA

Veckans dilemma: Kan jag sätta strängare regler?

Hej

Jag är pappa till en 17-årig tjej, och har problem. Hennes mamma gick bort för tre år sedan, så jag är ensam förälder. Vi klarar det ganska bra, men sedan några månader misstänker jag att min dotter inte mår helt bra.

Tidigare ringde hon alltid och sa var hon var, kom hem i tid eller hörde av sig och bad mig hämta henne. Jag tycker att hon har blivit så sluten på sista tiden. Hon klär sig annorlunda och sminkar sig mycket mer än förut.

Visst förstår jag att hon vill hålla på sin integritet och jag försöker att inte vara för påträngande med mina frågor och min oro.

Men i helgen var hon borta över natten utan att ringa och säga var hon var. Det visade sig att hon sovit hos en kille. Jag kan väl tycka att det är okej. Men den natten var förfärlig. Jag har aldrig varit så orolig som då.

Tror du att hon sluter sig ännu mer om jag förbjuder henne att vara ute längre än till två på natten under helgerna?

"Ensamma pappan"