7 heta tips för söndagsmys på 7 minuter

Foto: Getty Images
RELATIONER

Nej, ni behöver inte rigga med levande ljus och bubbelbad för timmar av tantrasex.

Genomsnittstiden för samlag är sju minuter – och det räcker långt!

Charlotte Rudenstam
Charlotte Rudenstam

Exakt 7,3 minuter. Så länge varar ett genomsnittligt samlag enligt en amerikansk studie. Undersökningen baseras på svar från bland annat erfarna psykologer, läkare och terapeuter som kommit fram till att ett samlag i snitt pågår mellan tre och 13 minuter utan förspel.

– Det är de siffror som brukar cirkulera i branschen när vi pratar om genomsnittlig längd, berättar sex- och relationscoachen Charlotte Rudenstam. Och i mitt jobb träffar jag många par som faktiskt inte har tid med mer än så i sitt hektiska livspussel.

7,3 minuter låter inte särskilt långt. Men faktiskt visar studier på att det är svårt för både kvinnor och män att få ett långt samlag att fungera.

Ett bra sexliv handlar inte om hur länge själva penetreringen pågår – det är i förspelet nyckeln finns. Du behöver inte alltid sträva efter tantriska sexställningar som varar i timmar. Satsa i?stället på att vara rejält upphetsad före själva sexakten.

– Det kanske inte alltid behöver vara så kort, men ibland är en snabbis precis vad man behöver. Det gäller att utnyttja tiden på rätt sätt och kåta upp varandra. Prova att bygga upp stämningen med heta sms och snuskiga antydningar under dagen, tipsar Charlotte.

FAKTA

1. Känn ingen press på att hålla på längre! Kort sex är absolut inte lika med dåligt sex, och de flesta hinner faktiskt inte tillbringa timmar mellan lakanen.

2. Prova knipövningar för snabbare och starkare orgasm. Du kan till exempel föra in ett finger eller liknande i slidan och knipa med samma muskler som du håller emot med när du är kissnödig. Slappna av efter varje knip lika länge som knipet pågick (lagom med en till tio sekunder). Du kan även prova att stoppa kisstrålen när du går på toaletten och hålla upp en stund.

3. Försök koppla bort alla andra tankar och var här och nu i sinnet. Det är svårt att njuta när du är upptagen med att fundera på om du bokade tvättid eller i vilken vinkel din mage ser plattast ut.

4. Tillfredsställ dig själv alldeles innan bristningsgränsen, sedan får din partner ta vid och fullfölja.

5. Om ni har tid, har ni allt att vinna på ett långt och härligt förspel. Ansträng er att göra det skönt för varandra så ni är ordentligt upphetsade. När ni väl kommer till själva samlaget behövs knappast någon evighetslång akt för att ni ska nå klimax.

6. Börja långt tidigare i dina tankar. Kom i rätt stämning redan innan ni ses med fantasier som du delar med dig till din partner i form av ångande, heta sms, erotiskt laddade antydningar och löften om vad som komma skall.

7. Lär känna din kropp så du vet vad du tycker om. När det handlar om sex modell snabbare är det bäst att vara pang på rödbetan och satsa på absolut skönast ställning.

Sexologen: ”Om ni har rätt verktyg räcker en snabbis”

Susan Crain Bakos, amerikansk författare och sexolog, är inne på samma spår som Charlotte Rudenstam, i sin bok ”Stora kärleks- och sexbibeln”. Problemet med snabbisar är att de ofta sker ”pang på” och att särskilt kvinnan inte hinner bli upphetsad. 

Men detta kan undvikas om man börjar på “hög värme”. Kvinnan kan onanera själv innan för att bli våt och upphetsad, så länge hon väntar med att nå orgasm till själva sexet. Under samlaget kan ni sedan korrigera ställningarna för att nå alla heta punkter.

Susan Crain Bakos uppmanar alla par att hitta en helsäker samlagsställning, som garanterat leder till orgasm för båda två på mindre än en kvart. Lär er vad ni tycker om – och inte tycker om – tillsammans, och träna sedan upp tekniken för att få den optimala utdelningen. 

Släpp alla andra tankar

Det går alltså att öva upp sin förmåga att nå orgasm, men att ha sex är ju inte bara en kapplöpning till klimax. Det handlar om att ge sig hän och njuta. För att lyckas måste du lära dig att släppa alla distraherande tankar när du har sex – Susan Crain Bakos pratar om att hitta erotiskt fokus.

Det är svårt att slappna av och ge sig hän när huvudet snurrar av tankar som rör jobbet, städning, eller en tyvärr alltför vanligt: Komplex över den egna kroppen. 

Våga leka och ha kul med fantasierna

Med rätt verktyg kan även en snabbis innebära stjärnor och fyrverkerier, men om det finns tid för förspel är det bara att tacka och ta emot. Ett bra förspel är precis som en förfest: Ibland kan det till och med slå huvudattraktionen. Charlotte Rudenstam förespråkar en öppen kommunikation om vad som tänder er.

– Berätta om era fantasier för varandra och döm inte. Även om du kanske inte vill fullfölja din partners fantasi fullt ut kan det kanske finnas någonting i den som ni kan plocka upp och använda er av. Ta det inte så allvarligt – våga leka och ha kul! Det är upp till er själva att ge den andra rätt knappar att trycka på.

Öva upp din förmåga att nå klimax

Oftast är det svårare för kvinnan att komma, men det finns övningar för att få orgasm varje gång. Med kegelövningar kan hon träna upp sin pc-muskel som sitter runt könsorganet för att få starkare orgasmer som varar längre.

Övningarna utvecklades i första hand för att motverka kvinnlig inkontinens av gynekologen Arnold Kegel på 50-talet och går ut på att stärka bäckenområdet genom olika knipövningar. Dessa är varken svåra eller tidskrävande, och de hjälper dig att komma i sexuell form. Här finns även hjälpmedel att tillgå, som så kallade geishakulor som förs in i slidan. 

Sara Hörberg