”Jag vill inte bli hemmafru i Thailand!”

Eva Rusz och läsarna ger råd i veckans relationsakut

RELATIONER

– Att ge sig ut i det okända innebär ofta att nya möjligheter dyker upp, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Ingen har sagt att de måste bo i Asien resten av livet. Varför inte ge det en prövotid?

Eva Rusz tycker att Tina tänker alldeles för mycket i svart-vitt.

– Hon ser alla nackdelar, medan mannen och barnen hittar fördelar med att prova något nytt.

Rusz råder dig.
Rusz råder dig.

Att bo i ett nytt land skulle kunna bli en väldig kick, tror Eva Rusz.

Det kan också vara positivt att emellanåt anpassa sig efter familjens önskemål.

– I en relation måste man kunna både ge och ta. Ibland får man träda tillbaka och låta partnern styra för att skapa balans. Man kan inte själv alltid vara ”lagledare”.

Men Tina ska inte gå med på familjens önskemål utan att ha en returbiljett i bakfickan, tycker Eva Rusz.

– Hon bör föreslå att de ger utlandsvistelsen en prövotid. Det kan hon väl knappast riskera hela sin karriär på?

Nya flyttmönster gör det svårt att ge en säker uppgift om hur många svenskar som bor utomlands, enligt Statistiska Centralbyrån. Föreningen Svenskar i Världen beräknar att det handlar om runt 470 000 personer, men då inkluderas alla svenskar oberoende av vistelsetid eller om personerna ingår i landets folkräkning.

Under september och oktober i år genomförde thailändska NSO (National Statistical Office) en folkräkning i syfte att sammanställa uppgifter om alla som är bosatta mer än tre månader per år i Thailand, enligt uppgifter från Sveriges ambassad i Bangkok. Preliminära siffror beräknas offentliggöras tre månader efter att informationen samlats in.

Att Thailand är ett populärt resmål bland svenskar märks hos resebolagen. Mellan 2007 och 2008 ökade antalet turistresor från Sverige till Bangkok med 18 procent, enligt Luftfartsverkets resvaneundersökning där 120 000 resenärer intervjuas på Arlanda varje år.

Eva Rusz tycker att vi inte bör vara så rädda för förändringar. Och Tina borde absolut ta chansen.

– Alla stora uppfinningar och utforskningar har börjat med att människan givit sig ut i det okända.

FAKTA

Veckans dilemma: Ska jag ge upp min karriär?

Min man har fått erbjudande om att arbeta som mäklare i Thailand och vill att hela familjen flyttar dit. Jag är tveksam, då jag har en karriär här hemma i Sverige som jag skulle få ge upp. Vet inte hur jag skulle fördriva tiden utomlands. Att bli hemmafru/lyxhustru/ligga på stranden hela dagarna är inte min grej.

Min man däremot är eld och lågor. Han tycker att detta är världens möjlighet för oss att uppleva något nytt. För min del räcker det gott och väl med en eller två charterresor utomlands om året, men maken vägrar släppa tanken på att flytta utomlands.

Vi har två barn i yngre tonåren. Jag oroar mig för att deras skolgång ska bli lidande om de går i skolan i någon liten semesterort. Båda barnen är positiva till det hela, dock …

Det blir svårt för mig att komma tillbaka till karriären om jag släpper min tjänst här hemma. Samtidigt vill jag inte vara en bromskloss för resten av familjen.

Ska jag ge upp min karriär, trots att jag inte vet vad som väntar?

”Tina”