”Min kille övervakar mig”

Eva Rusz och läsarna ger råd i veckans relationsakut

RELATIONER

Nej, Monia ska inte behöva fly in på toaletten för att få vara ifred vid datorn, tycker Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Med ett undantag.

– Hon kan låsa in sig vid ett tillfälle för att markera att killen måste ändra beteende, säger hon.

Rusz råder dig.
Rusz råder dig.

Det behöver inte vara stora saker som förstör en relation. De små tingen som aldrig förändras, kan till sist vara det som får bägaren att rinna över.

- Monias killes beteende kan man se som något väldigt barnsligt, men även som en passiv aggressivitet, säger Eva Rusz.

Det innebär att man skapar aggression hos den andra för att slippa bli arg själv, förklarar hon.

Eva Rusz undrar om han verkligen har kontakt med sina känslor. Beteendet kan vara ett sätt att få igång en konflikt mellan dem, och det får konsekvenser för deras förhållande.

- Han visar inte Monia respekt, vilket är jätteviktigt i en relation, säger Eva Rusz.

I en världsomspännande undersökning, där Sverige ingick, frågade man 849 par som varit gifta i mellan 25 och 45 år, vilka egenskaper som var viktigast för långvariga, lyckliga parrelationer. Ömsesidig respekt och hänsynstagande hamnade högt upp på listan jämte god kommunikation, bra problemlösningsförmåga och bra sexliv.

Om killen inte visar någon som helst förståelse och respekt för Monias behov av att få sitta ostörd vid datorn, riskerar förhållandet att spricka.

Monia måste ha ett ingående samtal med sin kille, innan hon sätter sig vid datorn nästa gång, tycker Eva Rusz.

– Hon ska förklara mycket långsamt och tydligt vad hon känner och tänker när hon inte får sitta vid datorn. Kolla att han verkligen förstår och tar in det hon säger.

Eva Rusz föreslår att hon säger: ”Jag kan ropa på dig om jag behöver hjälp”.

Om det nu är så att killen är aggressionshämmad, rekommenderar Eva Rusz att han börjar med någon kampsport, exempelvis karateträning, för att få utlopp för sin ilska och frustration.

FAKTA

Veckans dilemma: Måste jag låsa in mig?

Jag och min kille har bott ihop i två år. Det mesta är bra och vi är fortfarande kära. Men en sak med honom är så otroligt irriterande.

Så fort jag slår på datorn kommer han och ställer sig bakom mig och liksom övervakar vad jag gör. Inte så att jag håller på med något hemligt, men ändå. Jag vill inte ha honom hängande över min axel och höra hans kommentarer och snusförnuftiga tips så fort jag sitter vid skärmen.

Han är inte speciellt kontrollerande för övrigt, det är mest det här med datorn.

Jag har sagt till honom flera gånger, och då går han därifrån (tillfälligt). Ibland säger han att han tycker det är kul att retas med mig, nästan som att han VILL att jag ska bli förbannad. Vad vinner man på det?!

Ska jag behöva låsa in mig på toa när jag vill internetta i fred?

Monia

Ulrika Lidbo