”Jag hatar min syster”

Eva Rusz och läsarna ger råd i veckans relationsakut

RELATIONER

– Något många borde prata om inför julen är: Vilka är våra förväntningar? tycker Eva Rusz.

Hon råder den ledsna mamman att berätta för systern om sina mindervärdeskänslor.

Att fira jul ensamma är ingen bra lösning.

Rusz råder dig.
Rusz råder dig.

Kärlek vägs inte i pengar, utan i omtanke. Systrarna ger olika dyra julklappar, men deras föräldrar bryr sig förmodligen inte om ifall de får dyra eller billiga presenter.

– De ser säkert omtanken i gåvorna från ”Ledsna mammans” familj också, tror Eva Rusz.

Men det är viktigt att hon pratar med sin syster om det hon upplever är ett problem.

– Hon måste berätta hur jobbigt det känns när systerns familj brer på så mycket, och hennes egen familj inte har råd.

Det är ett råd Eva Rusz skulle vilja ge till varje familj inför gemensamma fester och högtider.

– Alla borde ta ett snack om behovet att överträffa varandra, om man ska ge dyra eller billiga gåvor, och vilka spänningar som finns, inför sammankomsten.

Handelns utredningsinstitut, HUI, spår rekord i julhandeln i år igen. Detaljhandelsomsättningen förväntas bli 64,7 miljarder kronor, en ökning på 3 procent jämfört med ifjol. Julklappsförsäljningen förväntas slå nya rekord inom elektronik och konfektion, enligt ett pressmeddelande från HUI.

Men långt ifrån alla har den ekonomi som avspeglar prognoserna.

”Ledsna mamman” ska inte tycka synd om sig själv, tycker Eva Rusz.

Om systern inte förstår, trots att hon luftat sin åsikt, ska hon undvika att straffa henne med att inte fira jul ihop. Istället ska hon bestämma sig för att lägga alla mindervärdeskomplex åt sidan, och stå upp för sig och sina resurser.

– Hon ska inte behöva ta banklån för att mäta sig med systern i tävlingen om vem som kan ge föräldrarna dyrast presenter, säger Eva Rusz.

Det enda rätta är att säga vad hon tycker, tänker, känner och skulle önska.

– Om nu inte förändringen skulle bli så stor, har hon i alla fall lättat på trycket och sagt sin mening, säger Eva Rusz.

FAKTA

Veckans dilemma: Vill inte fira jul med hennes familj

Jag tror att jag hatar min syster. Eller det gör jag inte, egentligen, men ibland känns det så. Så här är det. Vi har det väldigt olika ställt ekonomiskt. Min syster är snudd på hemmafru (jobbar extra i en parfymbutik) och hennes man tjänar multum. Både jag och min man är förskollärare, och har det ofta tufft med ekonomin. Särskilt på senare år har de ekonomiska skillnaderna mellan våra familjer blivit märkbara. På julen ger de mamma och pappa lyxiga resor i julklapp, spa-besök och annat som vi inte har råd med.

Och trots att hon är hemma så mycket så har de hemhjälp. Vi skulle inte ens ha råd med hemhjälp med rut-avdraget, så det blir väldigt märkligt när jag klagar på att jag känner mig trött med allt arbete och allt i hemmet, och hon inte riktigt förstår.

Men värst är som sagt på julen. Vi har hittills haft gemensamma julaftnar, då våra barn får sitta och se på när deras barn får mycket dyrare klappar. I år funderar jag på att kräva att vi firar jul ensamma, vi i vår familj. Måste jag berätta varför jag inte längre vill fira jul med min syster och hennes familj?

"Ledsen mamma"