Läsarna: Så smygbyter vi katastrofklapparna

De bästa tipsen på hur du blir av med tråkiga julklappar – utan att såra

Foto: colourbox
RELATIONER

Varje jul kommer dilemmat, vad ska du göra med klapparna du absolut inte ville ha?

Den mindre tjusiga tröjan från faster, smycket som – tyvärr – passar bättre på hunden eller boken som är tristare än telefonkatalogen.

Hur byter man smartast klapparna?

Vi tog hjälp av Henrik Fexeus, psykologisk illusionist, författare till boken ”När du gör som jag vill”.

– Det går alltid att hävda att kläderna är för stora eller för små genom att anpassa kroppen lite. Dra upp ärmarna på tröjan lite bara, tipsar Henrik Fexeus.

FOTO: Börje Thuresson
FOTO: Börje ThuressonFoto: Börje Thuresson

Handlar det om elektronik tycker han att man kan försöka sig på trolleritrixet ”Tomma lådan”.

– Plocka ut produkten och kläm snabbt fast manualen mot lådkanten, vänd upp och ner på lådan och säg ”oj, det finns visst ingen manual, det går ju inte – jag som är inte alls är teknisk, bäst att jag byter mot ny förpackning”, säger Henrik Fexeus.

För den som har oturen att kamma hem en snustorr bok finns också knep.

–När du har öppnat paketet väntar du tills uppmärksamheten är vänd mot någon annan. När det prasslar som mest någon annanstans passar du på att riva ut tio sidor ur boken. En stund senare utbrister du ”oj här saknas det ju sidor, jag måste nog byta mot en ny”, säger Henrik Fexeus.

FAKTA

Läsarnas egna berättelser: "Jag ljuger om storleken"

”Älskling, den var alldeles för liten”

– Min man är väääärldens finaste, men han har ingen koll på kläder. Han ger mig gulliga små koftor som skulle passa en...tant. Jag klär mig rätt tufft för min ålder, men jag har kommit på knepet. Jag säger alltid att jag ska prova den senare, och sen säger jag att storleken inte passade. "Älskling den var alldeles för liten". Och sen går jag och byter den. Det har blivit så den senaste julen och min senaste födelsedag, men jag klagar inte, han sparar alltid kvittot och jag föredrar egentligen att shoppa själv.

Klara, 52

”Sa att vi redan hade en”

– Vi fick en skitful tavla från Ikea förra året av min moster. Jag var snabb och sa ”Tack vad fint, men en sån har vi redan”. Min make fick gå ut i köket och skratta. Vi var hemma hos henne så hon kunde inte kolla det, och skulle hon fråga efter den nästa gång hon är hemma hos oss så får jag väl säga att den hänger på landet.

”Anonym”

”Säger att de skaver mot pungen”

– Min flickvän gav mig, ska vi säga, rätt osnygga kalsonger. Vi har rätt olika smak på den fronten. Jag sa att jag inte kan ha såna, att de skaver mot pungen, att jag har testat. Hon såg väldigt förvånad ut, men hon sen gick vi ut och handlade såna som jag gillar.

Peter

”Skänker bort dem”

– Jag har aldrig bett om kvittot när min svärmor köper saker, men jag ger alltid de där konstiga sakerna till välgörenhetsinsamlingar. Alltid finns det någon som blir glad åt en ugglelampa och en elefantkudde...

Sanna

”Allergisk mot materialet”

– En gång sa jag till min man att jag var allergisk mot materialet i behån som han hade köpt. Jag vet inte egentligen om han gick på det, men jag fick kvittot i alla fall, och köpte en mycket snyggare bh – som sitter bra.

Izabella

Matilda Lann
wendela@aftonbladet.se