Tjejer – dags att ta över grillningen

Experten: Så blev grillen den manliga statussymbolen

1 av 6 | Foto: TV4
"LÅT MANNEN DUKA" I ”Solsidan” är det Fredde som sköter grillen. Mickan får står vid sidan om. Men varför inte dela på grilltången i sommar? ”Låt mannen emellanåt fixa tillbehören och duka bordet – och du grillar”, säger matprofilen Alexandra Zazzi.
RELATIONER

Våren är här. Den inbitna grillmästaren har redan börjat fingra längtansfullt på grillgallret.

Nu ska det osa hickory-glaze från varenda trädgård i området.

Och ofta är det männen som vinkar till varandra över staketen med grilltängerna i högsta hugg.

Grillen är den nya statussymbolen. På en lyxig altan i Saltsjöbaden står Fredde med en lång grilltång i ena handen och ett glas vitt i den andra.

– Kolla på glödbädden. Den är helt sammetsgrå, den är som thai-siden, det här är once in a lifetime, säger han till sin fru Mickan.

Föreställningen om den frenetiskt grillande förortspappan har blivit så allmänt accepterad att den är självklar i Tv4:s humorserie ”Solsidan”. I ett avsnitt av serien söker Johan Rheborgs karaktär Fredde vård för sitt grillmissbruk men i stället skryter terapeuten om sin nya monstergrill.

Män intresserade av tekniken

– Förr i tiden pratade vi om hur vi tog vara på maten och hade stenkoll på bäst före-datum. I dag nördar vi loss i detaljer och expertkonsumtion. Många matintresserade män skryter ofta om sin surdeg, vinäger eller sitt kaffe, säger Ida Hult, trendexpert och VD på den etnografiska konsultbyrån Trendethnography.

– Kvinnor lagar vardagsmaten och männen lagar finmaten på helgen. De är intresserade av avancerade maskiner och köper riskokare och elektriska köksvågar. Det är deras sätt att hitta sin plats och få känna sig viktiga i familjen och hemmet, säger Stefan Nilsson, trendexpert.

De senaste åren har flera svenska kändismän lanserat grill-kokböcker som fullkomligt sprutat testosteron. Den före detta ”Rederiet”-stjärnan och numera välrenommerade matprofilen Per Morberg släpper nu sin andra grillbok.

– Maskulina män som släpper grillböcker tilltalar en helt ny publik. De visar andra män att det genom stora skärbrädor och yviga slabbiga gester är helt okej att vara man i köket, men främst vid grillen, säger Ida Hult.

– Grillning lockar också till tävling och värstingmätningen har blivit männens stora samtalsämne. Vem har den största grillen?

Ett sätt att få skryta

Nyligen utkom matprofilen Jonas Borssén med ”Grilla som proffsen”, en guidebok till grillkonstens alla regler. Detaljerade instruktioner till avancerade grillmåltider, bland annat en beskrivning av hur ett helt vildsvin spänns upp och grillas i fyra timmar över öppen eld.

– Många som grillar känner sig ofta pressade. Biffarna får inte bli brända och gästerna måste ge ett positivt utlåtande vid matbordet. Jag guidar den som vill ta grillningen till perfektion, säger Jonas Borssén.

Enligt Jonas Borssén intresserar sig allt fler vanliga villa- och radhuspappor för den här typen av avancerad mästerkocks-grillning.

– Grillningen är som kvinnors handväskor, ett sätt för män att skryta för vännerna och visa sin sociala status, säger Stefan Nilsson.

”Tjejer, go for it!”

Men kom igen. Klart tjejer ska ta plats vid grillen! Fråga bara kokboksförfattaren och matprofilen Alexandra Zazzi:

– Tjejer, go for it! Våga lite mer. Låt mannen emellanåt fixa tillbehören och duka bordet – och du grillar. Det är inte svårare att grilla biffen än att steka den i pannan, säger hon och fortsätter:

– Genom smicker kommer du långt. Säg ”Du som grillar så bra, kan du lära mig”. Eller bara helt enkelt ”I dag kör vi ombytta roller, jag grillar”.

FAKTA

BBQ-kungen Jonas Borsséns 5 grilltips

1) Organisera din utrustning

Se till att alla redskap så som grilltång, handskar och marinader är framtagna. En lång grilltång är ett måste och en handske. ”En bygghandske är oftast bättre än de vanliga klumpiga tumvantarna som finns till matlagning.”

2) Tidskalkylera noggrant

Planera din tid och tänk baklänges. När ska maten stå på bordet? Hur länge ska köttet ligga på gallret? Hur länge ska tillbehören grillas eller vara inne i ugnen och hur lång tid tar det att få den perfekta glöden? Då vet du när det är dags att börja.

3) Vänta ut den perfekta glöden

Lägg inte på köttet förrän glöden är perfekt. Den ska vara askgrå, då ger den ifrån sig bäst värme.

4) Blanda aldrig marinad och glaze

Marinera antingen köttet i ett par timmar eller smaksätt med torra kryddor och avsluta med glaze när det är så gott som klart. Använd så lite olja som möjligt så skvätter det inte på glöden. Kött med insprängt fett behöver sällan penslas med olja.

5) Pausa innan du serverar

Ta bort köttet från grillen innan det är klart i mitten, använd en stektermometer. Klä in det i folie och låt kotletter vila 5–10 minuter och en stek i 15–20 minuter innan servering. På så sätt blir köttet saftigare och du hinner ta en paus för att torka svetten ur pannan.