Så har du aldrig sett kändisarna

Stjärnorna spelar roll – för barnens skull

1/12
RELATIONER

Therese Alshammar är Snövits elaka styvmor och Thorsten Flinck gör en dramatisk Scrooge ur Charles Dickens ”En jul­saga”.

De och tio andra kändisar syns i kalendern ”Årets kvinnor och män” – som görs för att ­belysa barnfattigdomen i Sverige.

Caroline Roosmark fotar och Åsa Mattsson skriver.
Caroline Roosmark fotar och Åsa Mattsson skriver.

För tionde året i rad kommer ­kalendern ut, med tolv kändisar som går in i roll­figurer från sagans och ­filmens värld.

Caroline Roosmark är projekt­ledare och har fotograferat kändisarna. Texterna är skrivna av journalisten och författaren Åsa Mattsson.

– Vi vill skapa debatt och fortsätta prata om ett impopulärt ämne som barnfattigdom och barns utsatthet är. Man måste hela ­tiden påminna om barnen som far illa här i Sverige, dunka in det, ­säger fotografen Caroline Roosmark.

”Folk blundar”

Sedan fyra år går pengar från kalenderförsäljningen till Fryshusets projekt, Barn till ensamma mammor, som stödjer ut­satta barn.

– Få saker har upprört mig så mycket som debatten om barnfattigdom i Sverige – som att det inte skulle finnas något sådant här, säger Åsa Mattsson och får medhåll av ­Caroline Roosmark:

– Det är konstigt att folk blundar och bara ser om sitt eget hus så mycket. ­Alla borde se att fattigdom leder till utsatthet som ­leder till kriminalitet som drabbar oss alla.

Kändisarna ställer upp gratis och gestaltar alltså olika figurer.

– Jag ville verkligen göra en Scrooge i år och för mig var Thorsten Flinck förstahandsvalet. Och det blev dramatiskt. Thorsten är extremt ­begåvad och påläst, han kunde sin Dickens, säger Caroline Roosmark.

Endre en favorit

Hon har valt kändisar som hon tycker är intressanta, till exempel Adam Pålsson från SVT-dramat ”Torka aldrig tårar utan handskar”, och några återkommande favoriter som varit med i tidigare kalendrar.

– Bland andra Lena Endre som jag längtar efter att ­plåta. Therese Alshammar är också med igen. Hon får ­gestalta Snövits elaka styvmor och gör det med glimten i ögat. Jag är fantastiskt nöjd med årets resultat, ­säger Caroline Roosmark.

Fotnot: Läs mer om Frys­husets projekt Barn till ensamma mammor och beställ kalendern här: Roosmark.com

Stjärnorna månad för månad

Nadja Sellrup – januari

Raymond Peroti – februari

Lisa Nilsson – mars

Adam Pålsson – april

Andreas Lundstedt – maj

Nassim Al Fakir – juni

Alexandra Rapaport – juli

Nike Markelius – augusti

Therese Alshammar – september

Moa Lignell – oktober

Lena Endre – november

Thorsten Flinck – december