Så lockas barnen i fettfällan

Deras mat proppas med socker och fett

SÖTT ÄR GOTT Barn tycker om sött. Det är Kelloggs förklaring till att de frukostflingor som riktar sig speciellt till barn innehåller fem gånger så mycket socker som vanliga cornflakes.
Foto: Jerker Ivarsson
SÖTT ÄR GOTT Barn tycker om sött. Det är Kelloggs förklaring till att de frukostflingor som riktar sig speciellt till barn innehåller fem gånger så mycket socker som vanliga cornflakes.
RELATIONER

Mat som riktar sig speciellt till barn är sötare och fetare.

Kelloggs frukostflingor som lockar med Star wars-figurer innehåller fem gånger så mycket socker som vuxenflingor.

Arlas yoghurt för barn är 50 procent fetare.

Det finns ingen samlad bild av barns och ungdomars matvanor i Sverige i dag. Den senaste riksomfattande undersökningen gjorde Livsmedelsverket för 13 år sedan.

Men vi vet att barnen blir allt tjockare.

Problemet finns i hela västvärlden. Barnfetman är värst i USA, men ökar snabbare i Europa.

Aftonbladet har granskat innehållsförteckningen på några produkter som riktar sig speciellt till barn. Granskningen visar att maten som riktar sig till barn är sötare och fetare än vuxenmat.

”Inte lämpligt med mer socker”

– Det är inte lämpligt. Efter tre års ålder ska barn kunna äta samma mat som vuxna, säger Åke Bruce, professor i näringslära på Livsmedelsverket:

– Sockret ökar förstås smakligheten, men barn vänjer sig vid att det alltid ska smaka sött.

Fettet anges i innehållsdeklarationen.

Men sockret kan vara svårt att upptäcka. Det behöver inte deklareras och göms ofta under begreppet kolhydrater, eftersom socker är en kolhydrat.

– Reglerna för märkning har vi självfallet ansvar för, säger Åke Bruce.

– Men det är en internationell fråga. Det diskuteras ofta om det ska vara krav på att deklarera socker. Vi kan inte ensamma ändra reglerna, men inget hindrar livsmedelsföretagen från att märka ut sockerhalten.

Arla säljer Yoggi Yunior, en yoghurt speciellt framtagen för barn. Fetthalt: 3 procent. Den vanliga yoghurten av samma märke innehåller 2 procent fett.

Varför är barnens yoghurt fetare?

– Barn ska inte ha fettfria produkter, säger Mirjam Bauhr på Arla. Det där är standardfetthalten. Vuxna är mer fettjägare så där har vi tagit bort fett.

Varför anges inte sockerinnehållet?

– Vi följer de regler för näringsdeklaration som finns, säger Mirjam Bauhr men tar snabbt fram att av 13 gram kolhydrater i Yoggi Yunior är 9,1 gram socker (tillsatt sackaros).

Hyllorna med frukostflingor domineras av Kelloggs produkter. Flera av dem riktar sig direkt till barn med kända figurer och lockande småsaker.

På paketet med Loops multigrain står ”högt fiberinnehåll, 3 B-vitaminer och järn.” Och så får man en Star wars-figur gratis. Flingorna innehåller mycket fibrer. Men den som lusläser innehållsförteckningen ser att de innehåller exakt lika mycket järn och B-vitaminer som vanliga cornflakes, och tre gånger så mycket fett och fem gånger så mycket socker.

Och de är nästan dubbelt så dyra.

Varför innehåller de flingor som riktar sig till barn mycket mer socker?

– Barn uppskattar en mer intensiv söt smak än vuxna. Vi tillverkar produkter som ska passa den målgrupp vi vänder oss till. Preferensen för sött avtar med åldern, säger Christina Flänsgård, dietist på Kelloggs.

– Vi säljer frukostprodukter och det stora problemet med övervikt är att många hoppar över frukost och småäter på dagen.

”Vanliga cornflakes bättre”

Men Livsmedelsverkets näringsexperter är kritiska mot att barn vänjer sig vid söt smak.

Åsa Brugård Konde håller på att avsluta arbetet med Livsmedelsverkets nya broschyr om mat för förskolebarn som ska delas ut på barnavårdscentralerna.

– Vanliga cornflakes är bättre för barn, för de är också järnberikade, säger hon.

– Har barnet ingen aptit på morgonen är de söta flingorna bättre än ingenting. Sockret i sig är inte farligt. Men det ger bara energi och inga näringsämnen. Risken är att annan mat med mer näring konkurreras ut – eller att barnet inte blir mätt utan äter för mycket och blir tjockt.

Förr fick man inte berika flingor som innehöll över en viss mängd socker med vitaminer och mineraler. Det onyttiga skulle inte kunna framstå som nyttigt. Den regeln är avskaffad.

Ha alltid frukt till mellanmål

Svenska tioåringar är så feta att deras hälsa hotas. Trettonåringar har höjt blodtryck på grund av övervikt. Hela västvärlden står inför en galopperande fetmaepidemi bland de unga. Forskare varnar för att vi snart kommer att överleva våra barn. De kommer att dö i förtid med hjärtproblem och åldersdiabetes. Fet snabbmat, söt läsk och för lite motion pekas ut som orsaker. Vilket ansvar har föräldrarna? Skolan? Livsmedelsindustrin? I en serie artiklar ska Aftonbladet granska vad barn och unga äter, och vad konsekvenserna blir.

Lena Anderfeldt