Recepten för dig som plötsligt fått ett vegobarn i familjen

1 av 4
RELATIONER

Vegetarisk pizza

1,5 dl grahamsmjöl

3 dl vetemjöl

2 dl vatten

25 g jäst

Fyllning:

0,5 dl tomatpuré

1 skivad gul lök

1/2 grön och 1/2 röd paprika, i strimlor

1 skivad vitlöksklyfta

6–8 chaminjoner i skivor

2 dl riven ost, 2 tsk oregano

Sätt ugnen på 200 grader. Lös jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt oljan. Blanda mjölsorterna. Låt degen jäsa i 20 minuter. Baka ut en stor eller fyra mindre pizzor. Bred på tomatpurén. Strö över ost och fördela svamp, paprika, lök och vitlök. Grädda i 20 minuter mitt i ugnen. Strö över oregano och servera.

Grön ärtsoppa

20 cm purjolök

1/2 zucchini

12 dl vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

2 msk olivolja

1 litet paket djupfrysta ärter

Salt

Skiva purjon, riv zucchinin grovt och finhacka vitlöken. Fräs allt i olivoljan. Slå på vatten, lägg i buljongtärningarna och låt koka upp. Sjud i 10 minuter. Tillsätt ärterna, koka upp och smaka av med salt.

Linsbullar

3 dl kokta linser eller färdiga på burk

1/2 gul lök, finhackad

3 kokta potatisar

1 pressad vitlöksklyfta

1 tsk timjan

Salt och peppar

Mixa linser, lök och potatis till en färs. Smaksätt med vitlök och timjan. Smaka av med salt och peppar. Rulla bullar och stek i olja på medelvärme tills bullarna fått fin stekyta.

Källa: ”Claras gröna kokbok” av Maria Fredin Skoog med foton av Gunnar Nydrén (B Wahlströms förlag)

Vinn vegetarisk kokbok

4 gröna typer och hur de ska äta

växande skara. Allt fler blir vegetarianer. Hälsa reder ut riskerna och ger tips på hur du kan kompensera kosten för att ditt barn ska få i sig alla viktiga ämnen.
Foto: getty images
växande skara. Allt fler blir vegetarianer. Hälsa reder ut riskerna och ger tips på hur du kan kompensera kosten för att ditt barn ska få i sig alla viktiga ämnen.

Chatarina Sayah (halsa@aftonbladet.se)