Konserveringsmedel gör barn okoncentrerade

RELATIONER

”Rensa ut skräpmaten” skrev Maria Borelius och Maria Bloom i den nya föräldrabibeln ”Motboken”. Nu visar ett experiment med två brittiska tvillingbröder hur negativt barn kan påverkas av tillsatserna i mat.

De fem år gamla bröderna Cristopher och Michael fick under två veckor äta olika mat. Michael fick bara livsmedel utan några färgämnen, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Redan efter den korta testperioden märktes att Michael blev lugnare och mer bestämd. Han presterade också bättre än brodern på ett IQ-test skriver nyhetssajten Ananova.

I skolan åt båda barnen mat utan tillsatser, men kosten de fick hemma skiljde sig åt. Michael fick inte äta choklad, godis, läsk, koffein eller smaksatta chips. Däremot gick det bra med frukt, vanliga salta chips och vissa typer av yoghurt.

Före experimentet klarade tvillingarna av IQ-testet på samma tid och gjorde samma typ av misstag. Efter de två veckorna hade Cristopher förbättrat sitt resultat med tio procent med Michaels resultat var 25 procent bättre. Psykologen som utförde testen visste inte vilken barn som hade ätit kost utan tillsatser.

Lotta Zachrisson