Hur är det möjligt, barnmorskan?

RELATIONER

Det är fullt möjligt att kvinnor går en hel graviditet utan att misstänka att de är med barn. Barnmorskan och psykoterapeuten Louise Hallin har varit med om ett fåtal fall.

Louise Hallin, barnmorska och psykoterapeut på Munkbrons mödravårdscentral.
Foto: Micke Sörensen
Louise Hallin, barnmorska och psykoterapeut på Munkbrons mödravårdscentral.

– Förträngningen är kroppens försvarsmekanism. När kvinnan känner att det är omöjligt att skaffa barn så förtränger hon alla tecken på graviditeten, förklarar hon.

Bland annat kan det gälla väldigt unga tjejer som känner sig maktlösa i sin situation. Det undermedvetna omtolkar situationen och hittar andra förklaringar på de kroppsliga förändringarna, som viktökning och utebliven menstruation.

– Om man tittar under ytan på de fall som finns hittar man ofta skäl till att kvinnan förträngt graviditeten, säger Louise Hallin som arbetar på Munkbrons mödravårdcentral i Stockholm

Men barnmorskan vill påpeka att det inte behöver vara en psykisk blockering.

– Kvinnorna kan ha en bra livssituation. Förväntar de sig inte att bli gravida så känner de inte det som känns. Kvinnor som blir med barn trots att de använder preventivmedel tror helt enkelt inte att det kan hända. Men de allra flesta dyker ändå upp i fjärde månaden, säger hon.

Ovanligt i Sverige

Trots att Louise Hallin har varit med om ett par fall säger hon att fenomenet är rätt unikt, i alla fall i Sverige.

– Ju fler tabun kring det här ett samhälle har desto vanligare är det. Om kvinnan till exempel förväntas vara gift kan det vara skäl för en ensamstående ung tjej att förtränga en graviditet, säger Louise Hallin.

Läs mer om oväntade födslar

Lotta Zachrisson