Startsidan / Wendela / Familj

”Nu kommer barnen alltid i första hand”

HÖGSTA VINSTEN. Golfproffset Jesper Parnevik med sina två döttrar Peg, 8, och Penny, 6. Har även dottern Philippa, 4, och sonen Phoenix, 2.   HÖGSTA VINSTEN. Golfproffset Jesper Parnevik med sina två döttrar Peg, 8, och Penny, 6. Har även dottern Philippa, 4, och sonen Phoenix, 2. Foto: ap

Förr tänkte

jag bara på golf och på karriären. Det var den första tanken när jag vaknade på morgonen och den sista innan jag somnade. Men när man får barn får ju livet helt andra värden.

Nu kommer barnen självklart alltid i första hand.

En konkret sak som har för-ändrats är att tidigare var jag extremt känslig för oljud. Jag hade till och med svårt att äta på sådana där sportbarer i USA där det står tio tv-apparater på hela tiden. Nu reagerar jag inte ens när åtta, tio ungar springer runt i huset och leker.

Dessutom blir man ju lite mer försiktig efter att man blivit förälder. Vi flyger ju så mycket. Och Mia och jag har faktiskt pratat om att flyga i två olika flygplan. Men hittills har vi aldrig gjort det.

Men allt det här är så svårt att förklara för dem som inte har barn. Jag brukar säga att tar man de människor som man älskar allra mest och multiplicerar några tusen gånger, då kanske man kommer i närheten av vad en förälder känner för sina barn.”

Sofia Wadensjö Karén

Vad har du lärt dig av ditt barn?

Michael Nyqvist, skådespelare. Pappa till en 7-årig son och 13-årig dotter.   Michael Nyqvist, skådespelare. Pappa till en 7-årig son och 13-årig dotter. Foto: Lotte Fernvall
Nyfikenhet.
Douglas ”Dogge” Leon, artist, pappa till Bianca snart 2 år.   Douglas ”Dogge” Leon, artist, pappa till Bianca snart 2 år. Foto: Pelle Asplund

Bianca har lärt mig att inte vara så egoistisk. Och att livet är ganska kort. Innan jag fick barn tyckte jag att allt var lugnt, men nu inser jag hur snabbt tiden går.

I musikbranschen är det mycket obekväma tider. Och det är lätt att du bara tänker på dig själv och din karriär. Bianca har lärt mig att jobbet egentligen är oviktigt, att det enda som är viktigt är att vara mycket med sina nära och kära. Sedan har jag ju fått en annan förståelse för mina egna föräldrar.

Felix Herngren, komiker. Barnen Fanny, 12, Vera, 7 och Leo, 2.   Felix Herngren, komiker. Barnen Fanny, 12, Vera, 7 och Leo, 2. Foto: björn Elgstrand

Först och främst att ta vara på tiden. Innan jag fick barn kunde jag tycka att det var stressigt trots att jag hade en helt ledig helg. Nu förstår jag vad fritiden är värd på ett helt annat sätt. Dessutom har jag lärt mig att leva i nuet. Västmänniskornas största fälla tror jag är att vi hela tiden tänker på vad som händer sedan. Det är så lätt att vi säger ”Det blir så bra när vi har flyttat”, eller ”Om en timme ska vi leka, då ska vi ha så himla kul”.

En annan sak som barnen har gett mig är faktiskt en massa roligt material. Från Fanny, min tolvåring, har jag lånat nästan allt av Papi Raul till exempel. Men mina barn har så bra veckopeng så det jämnar ut sig.

Senaste TV-klippen
Följ wendela
Om Aftonbladet