Startsidan / Wendela / Familj

Hurra! Kul i sängen – trots barn

Barn är världens bästa preventiv- medel. Plötsligt finns varken tid, ork eller tillfällen över till sex. Men håll ut! Räddningen finns inom räckhåll. Här får du 12 tips som sätter fart på sexlivet.

Ligg kvar och njut av varandra när ni vaknar tidigt på helgerna.   Ligg kvar och njut av varandra när ni vaknar tidigt på helgerna. Foto: KATRIN JAKOBSEN

1. Spädbarn - släpp loss med öppen balkongdörr

De allra minsta är rätt opålitliga med sin sömn. Utan förvarning börjar de gny och grymta. Oftast för att få mat. För mamma kan det bli ganska jobbigt att ställa om från sexig fru till mjölkbehållare.

1. Inte farligt med barnet bredvid

Många föräldrar har svårt ha sex loss med spädbarnet i spjälsängen alldeles invid sängen.

– Försök att släppa det, säger Gabrielle Lodnert, psykolog som specialiserat sig på sexuella störningar.

Barnet far inte ett dugg illa av att föräldrarna älskar alldeles bredvid.

2. Utnyttja tupplurarna

Spädbarnsföräldrarnas bonus är de många tupplurarna dagtid. Kanske sover bebisen till och med ute i vagnen. Med ett öppet fönster eller öppen balkongdörr har ni koll trots att ni kan släppa loss fullständigt.

3. Var bara nära

Som nybliven förälder är det inte helt lätt att hitta tillbaka till sin lust.

– Fokus ligger så mycket på barnet att det är svårt att ställa om, säger Gabrielle Lodnert.

Ett sätt att hitta tillbaka är att sänka kraven och förväntningarna. Ligg nakna och njut av varandras kroppar.

Vad gör vi om spädbarnet kommer på oss mitt i sexakten?

Vaknar barnet är det bara att avbryta och ta hand om det. Ingen skada skedd.

2. Småbarn – dockor, legoslott och Bolibompa

Ta en paus från dockor och legoslott.   Ta en paus från dockor och legoslott. Foto: Jessica Gow

Det är full fart hela dagarna. Dockor behöver hjälp att kläs på och legoslott ska beundras.

Dessutom är det ofta lite småstökigt på nätterna fortfarande.

1. Våga låsa dörren

– Det är viktigt att kunna låsa dörren, så att man hinner avsluta om lillen eller lillan kommer tassande på natten, säger Gabrielle Lodnert.

2. Kör Bolibompa-sex

– Men man måste räkna med att om det händer något på tv:n som barnen undrar över, kommer de springande, säger Gabrielle Lodnert.

3. Morgonstund har guld i mun

På helgmornarna är det naturligt om mamma och pappa ligger kvar lite i sängen och drar sig.

– Det blir inte så stor kontrast för barnet om föräldrarna smyger tillbaka till sängen när de ändå redan går runt i pyjamas. Så chansen att få vara ifred ökar, säger Gabrielle Lodnert.

Mjukt, nära och varmt sex är att rekommendera i det läget.

Vad gör vi om småbarnet kommer på oss mitt i sexakten?

För en fyra-femåring ser det lätt lite aggressivt ut. Många barn tror att pappa gör mamma illa.

– Förklara lugnt att mamma och pappa tycker om varandra. Och att då gör man så. Att det är så man gör barn, säger Gabrielle Lodnert.

3. Skolbarn – laddat sex

Foto: Jessica Gow
Livet börjar se annorlunda ut. Barnen springer ut och in som de vill - precis som deras kompisar. Den eviga sekundpassningen av barnen är över, i stället är det ständig skjutsning och hämtning som gäller. Men nätterna är i alla fall lugnare.

1. Sova hos en kompis

Plötsligt öppnar sig oanade möjligheter eftersom de flesta barn i den här åldern älskar att sova över hos kompisar. Plötsligt kan ni få en hel natt för er själva.

– Då kan man till och med hinna unna sig att komma i rätt stämning. Kanske ladda upp under hela kvällen för att komma i fas, säger Gabrielle Lodnert.

2. Fotbollsmatcher får ny innebörd

Söndag och återigen dags för telningarna att spela match. Och den här gången är det inte du som ska skjutsa. Plötsligt har du och partnern ett par timmar lång, skön söndagseftermiddag framför er – helt ensamma.

– Men vänta ett tag efter det att barnen gett sig iväg. De kan faktiskt ha glömt något och kommer tillbaka hem för att hämta det.

3. Tidiga morgnar

Efter småbarnsåren är ni antagligen ändå så störda i er nattsömn att långa sovmorgnar bara är att glömma. Var konstruktiva. Vaknar ni till vid åttatiden på lördagen, ligg kvar, njut av varandra och av värmen. Känn lusten vakna till liv.

Vad gör vi om skolbarnet kommer på oss mitt i sexakten?

Skolbarnet vet precis vad sex är.

– Det gäller att ladda sex på ett positivt sätt genom att ta i varandra. Därmed inte sagt att de bör se föräldrarna ha sex, säger Gabrielle Lodnert.

Råkar det hända är det bara att lugnt berätta att mamma och pappa älskar varandra och då vill man vara tillsammans på det viset ibland. Plåga inte skolbarnet med detaljer.

4. Tonåren

Ta ett bad och njut av varandra.   Ta ett bad och njut av varandra. Foto: Katrin Jakobsen
Pubertet, bråk och oro för tonåringen är slitsamt på sitt eget alldeles speciella sätt. Och vaknätter får plötsligt en helt annan innebörd. Å andra sidan har du och din partner nu mycket tid över för varandra.
Sofia Wadensjö Karén

1. Smyg inte

Tonåringar har oregelbundna tider. Så om ni ska vänta med att ha sex tills ni garanterat inte kan bli avslöjade blir väntan antagligen lång.

– Det gäller att markera. Vi har vårt sexliv och det är vår ensak. Det är inget som tonåringen behöver skyddas ifrån, samtidigt som man givetvis inte ska exponera det, säger Gabrielle Lodnert.

2. Se möjligheterna

Kanske vill tonåringen vara kvar på landet en natt extra med sina kompisar. Eller så vill de ha en tjejhelg på egen hand hemma hos någon av dem. Passa på att boka in egen tid. Gör det lite extra festligt, ät god mat, ta ett bad och njut av varandra.

3. Bjud dem på bio

Tonåringarna går och kommer som de vill. Ni vet aldrig hur länge ni kommer att få vara ifred. Vill ni ha ett par timmar garanterat barnfritt? Bjud dem på bio.

Vad gör vi om tonåringen kommer på oss mitt i sexakten?

Antagligen hinner ni knappt märka av tonåringen förrän han eller hon är borta. Vem av er som tycker att det är allra pinsammast är givet.

Förklara efteråt för tonåringen att det inte var meningen att han eller hon skulle behöva komma på er, men att sex är viktigt för er.

”Låt barnen sova borta någon kväll” Dick Sundevall, 57, journalist och författare till boken ”Du ska bli pappa”, tre barn

”Se till att ha tid för varandra” Maria Borelius, 43, journalist, fyra barn

”Försök åka bort någon helg” Johan Nilsson, 39, översättare och författare till pappaboken ”Koka makaroner”, två barn

Senaste nytt
Följ wendela
Om Aftonbladet