Är sprit farligare än öl?

Alkoholläkaren Sven Andréasson svarade på frågor på aftonbladet.se

RELATIONER

Elohim säger: Är jag i någon riskzon om jag är ute och festar kanske en kväll varannan vecka, men då dricker så att jag får huvudverk och ganska kraftig puls dagen efter?

   Sven Andréasson säger: Allt berusningsdrickande är riskabelt sett ur medicinsk synpunkt. Dvs risken för skador och olycksfall ökar. Dessutom vet vi att risken att man råkar i konflikt eller blir utnyttjad, dvs sociala skador, ökar. Om man får huvudvärk och hög puls är det kroppens signal på att man har druckit mer än man tål. För de flesta blir kvällen precis lika kul om man dricker långsammare. Ofta handlar det om att halvera antalet glas eller drinkar men dricka på ett mer kontrollerat sätt. Man har lika kul men slipper dagen efter effekterna. Det finns inget som talar för att du ligger i riskzonen för att bli alkoholist.

Maja säger: Hur mycket påverkar vi våra ungdomar när vi själva dricker som vuxna

   Sven Andréasson säger: Jättemycket. Föräldrar har en oerhört mycket större betydelse för sina ungdomars drickande än de nånsin tror. Så föräldrar som är konsekventa, som är uppe när ungdomarna kommer hem, var de är, vilka de är med - föräldrar som är intresserade av sina ungdomar - de får stora effekter av att göra det.

Peet säger: Är det farligare att dricka sig full på sprit än på öl - eller är det lika farligt?

   Sven Andréasson säger: När man dricker sprit blir man oftare mer berusad snabbt, man märker inte hur berusningen stiger. den risken tar man att plötsligt är man mer berusad än man tänkt sig. Däremot så är det in hälsosammare att dricka öl, vin eller sprit. Det som avgör är vilken promille man kommer upp i och hur ofta man dricker.

karin säger: Hej Sven! Det är så att min pappa är alkoholist sedan länge. Jag och min mamma orkar inte med honom längre, och vi vet inte vad vi ska ta oss till med honom, eller hur vi ska få honom att söka hjälp. Han sköter sitt arbete som han ska, men när han kommer hem är han full och han fortsätter gärna dricka på kvällarna. Vad ska vi göra?

   Sven Andréasson säger: Jag vet inte vad ni har gjort tidigare men i stora drag är det viktigt att ni talar om för honom att ni inte accepterar detta. Tala om att ni tycker om honom som person men inte när han är full och att ni inte vill vara med honom när han är full. Man kan ta kontakt med beroendevården där de på många håll har program för anhöriga (i Stockholm heter det anhörigskolan). Där får man hjälp för hur man ska hantera situationen och hur man ska reagera när en anhörig dricker för mycket.

Becky säger: hej! Om man dricker 5-6 drinkar (4 cl) varje fredag och lördag, är man ute på hal is då???

   Sven Andréasson säger: Ja, det är i alla fall mer än vad vi läkare rekommenderar. Medicinskt bör man inte dricka mer än fyra drinkar per tillfälle/kväll. Veckomåttet är inte mer än 9 drinkar. Du ligger alltså över den risknivå vi har satt upp.

nyfiken säger: Hur märker man de "första" kroppsliga skadorna vi hög eller långvarig konsumtion av alkohol

   Sven Andréasson säger: Det man märker är ofta högt blodtryck, magbesvär. Sen är det framför allt psykiska effekter. Dricker man mycket och länge har man lättare att få depression och ångest och sömnproblem.

magnus säger: Jag dricker 1 1/2 glas vin till middagen på kvällen i princip varje dag! Dricker mig berusad kanske 3-4 ggr per år! Är jag ett dåligt föredöme för min dotter när jag dricker varje dag?

   Sven Andréasson säger: Nej, det tycker jag inte man kan säga. Så länge man dricker i anslutning till måltider och i en slags familjesituation som är trevlig. Den gräns vi har satt upp för män är 2 glas per dag. Det som kan skapa problem är om ungdomarna ser att det är nödvändigt att ha alkohol varje dag. Om man ständigt har med alkohol så kan det hända att man efter ett tag känner behov av större mängder.

calleballe säger: Varför är det så svårt att sluta? Har du några tips??

   Sven Andréasson säger: Har man utvecklat ett beroende så är det svårt att sluta. Det ligger i beroendets natur. Alkoholen har blivit en viktig del i vardagslivet. Det blir svårt att ersätta alkoholen med något annat. Man kan t.o.m. må dåligt om man inte fortsätter dricka.

Mimmi säger: Jag dricker nästan alltid för mycket. märker inte effekten förrän det är "för sent". Får luckor och jätteångest dagen efter. Jag dricker inte ofta och funderar på hur jag ska tackla detta. Jag gillar att ta ett glas till maten men är alltid rädd att flippra ut och tappa kontrollen. Jag vill kunna dricka lagom. Hur gör jag ?

   Sven Andréasson säger: Om du har provat vid upprepade tillfällen att dricka lagom men det inte går. Då finns det anledning att tänka att du kanske ska låta bli helt och hållet. Det låter som om du tänkt flera gånger att du ska begränsa dig till några gals men att det inte fungerar. I det läget ska du nog inse att du inte tål att dricka alkohol. Det låter som om att du kunde ha nytta av att diskutera detta med en alkoholrådgivare på en alkoholmottagning.

WC säger: När tycker du det är "OK" att börja dricka ?

   Sven Andréasson säger: Kroppen mognar och växer färdigt successivt. Det är någonstans vid 20-års åldern som centrala nervsystemet har färdigutvecklats, vilket gör att alkohol under tonåren medför större risker än under vuxenlivet.

Elohim säger: Om man talar om alkoholintag per dag, var går den tänka gränsen innan det börjar bli ohälsosamt?

   Sven Andréasson säger: För män ligger gränsen på 2 glas vin/2 öl/2 drinkar per dag och för kvinnor ligger gränsen vid 1,5 glas vin per dag. Per vecka går gränsen vid 9 glas för kvinnor och 14 glas per män.

Anna säger: Vilka är varningstecknen på att man dricker för mycket?

   Sven Andréasson säger: Att man mår dåligt av det, att man får problem, att anhöriga eller goda vänner oroar sig över ens drickande, att man missar tentor eller inte gör ett bra jobb för att man är bakis eller uteblir från jobbet. Sömnproblem är också ett vanligt första tecken.

För de flesta är alkohol ett positivt inslag i tillvaron, men för väldigt många orsakar alkohol mer problem än glädje. Då är utmaningen att ta kontroll över alkoholen och inte låta alkoholen ta kontroll över en själv. De flesta klarar av att dra ner på sitt drickande, men de som misslyckas med sina försök bör absolut ta kontakt med rådgivning.