Karma föddes – Kenny fick ett nytt liv

NU ÄR DET PAPPARACET SOM GÄLLER – Karma verkar rätt envis, hoppas hon inte får en lika stor dos från både mamma och pappa, skojar Kenny Bräck som har köpt både bilar och dockor till dottern.
Foto: FREDRIC ALM
NU ÄR DET PAPPARACET SOM GÄLLER – Karma verkar rätt envis, hoppas hon inte får en lika stor dos från både mamma och pappa, skojar Kenny Bräck som har köpt både bilar och dockor till dottern.
RELATIONER

När racerstjärnan Kenny Bräcks dotter föddes låg han själv på samma sjukhus, efter kraschen som nästan kostade honom livet.

– Jag sa till min fru ”Gå och föd du, så ses vi sen”, berättar han.

I dag leker han med sin dotter i stället för att tävla.

Kenny Bräck, 39, har en lång, fantastisk karriär som racerförare i USA bakom sig. Beslutet om barn sköt han upp länge, trots att hans fru Anita längtade.

– Jag har alltid känt att jag inte kan kombinera tävlingarna med en familj. Jag skärmar av mig och fokuserar bara på att köra.

Men när Kenny skrev kontrakt senast tänkte han att det var dags för barn. Nu löper kontraktet ut.

Och Kenny har både fått lilla Karma, snart två år, och varit med om en mycket svår olycka i oktober 2003. Han slutar nu med racing på hög nivå.

– Jag har ingen lust att försaka min dotters uppväxt. Jag hade faktiskt aldrig räknat med att jag skulle bli SÅ fäst vid ett barn, att känslan var så stark.

Första tiden som pappa blev märklig. Dagen innan Karma föddes hade Kenny opererats och låg i svåra smärtor. Det fanns inte en chans att vara med på förlossningen.

– Min fru hade en kompis som filmade, så först fick jag se bandet. Sedan kom Anita med Karma till mitt rum på sjukhuset. Jag kände direkt en relation till det lilla knytet, det förändrade mitt liv.

Kenny var tvungen att ligga till sängs hemma i flera veckor. Han kunde inte sköta bebisen alls.

– Det kändes ändå inte som om jag var utanför, eftersom Karma kunde komma till mig. Jag fick det bästa och slapp det värsta – jag hade inget sug efter att byta blöjor just då ? Jag fick också träffa Karma mycket eftersom jag inte behövde åka iväg och jobba.

I dag är familjen på väg att flytta från USA till Bryssel. Kenny jobbar med lite av varje, bland annat marknadsföring. Sin dotter träffar han två, tre timmar varje dag plus någon heldag i veckan.

– Då gör vi saker som hon tycker är kul. Går till lekparken, läser sagor, matar fåglar. Men Anita har huvudansvaret, det passar oss nu.

Är det fullt av bilar i hennes rum?

– Nja, vi har köpt både bilar, dockor och kramdjur, och jag tycker inte att hon drar sig till bilarna, ha ha.

Du har gott om pengar efter din karriär, tänker du på att inte skämma bort Karma?

– Ja, jag själv har en enkel bakgrund, och har kämpat hårt för att komma dit jag är. Visst kan det gå bra om man får allt serverat på silverfat, men jag tror inte det skadar att få kämpa lite för det man vill. Hon ska få det hon behöver, men inte i överflöd.

Svårt att vara både pappa och sportstjärna

Cecilia Gustavsson