Forskare: Norsk lax farlig för gravida

”Ät inte norsk lax mer än tre gånger om året”

RELATIONER

Amerikanska forskare slår larm om odlad lax från Norge.

Laxen innehåller höga halter av miljögifter och kan därför ge upphov till cancer och fosterskador, enligt en studie.

Odlad lax innehåller fettsyror som är bra för hjärtat.

Men i en studie visar amerikanska forskare också att den odlade laxen från Atlanten har farligt höga koncentrationer av skadliga ämnen kända för att orsaka cancer, minnesnedsättning och fosterskador.

Undersökningen presenteras i tidskriften Journal of Nutrition.

– För unga människor och gravida kvinnor är riskerna med att äta odlad lax större än fördelarna, säger Steven Schwager, som hade en central roll i forskargruppen bakom undersökningen, till Cornell Universitys nättidning.

Vild lax okej

Enligt forskarna ska konsumenter inte äta odlad fisk från Skottland, Norge och östra Kanada mer än tre gånger per år. Detta på grund av att forskarna anser att laxen innehåller skadligt höga halter av miljögifter som PCB och dioxiner.

Vild lax kan däremot ätas mer än än gång i veckan.

Den 1 januari stoppade Ryssland all import av norsk lax.

De hävdade att det upptäckts farligt höga nivåer av av bly och kadmium i den odlade laxen. Ryska myndigheter menade också att det norska systemet för övervakning av tungmetaller inte håller måttet.

Johan Edling