Barnfria zoner inget för svenskarna

Barnen är välkomna på de flesta håll, visar en ny Sifoundersökning

Foto: Jörgen Appelgren
RELATIONER

Babyboomen i Sverige har lett till fler barnvagnar och spädbarn på exempelvis restauranger och caféer.

Men en ny Sifoundersökning visar att nio av tio inte vill ha barnfria zoner på tåg, flyg, hotell och restauranger.

Sedan begreppet lattemammor myntades skulle man kunna tro att många önskade att det fanns barnfria zoner på caféerna. Men enligt en Sifoundersökning baserade på 1 000 telefonintervjuer i juni, tycker endast fem procent att det behövs, skriver Svenska Dagbladet.

Samtidigt känner sig många föräldrar inte välkomna till serveringar i huvudstaden.

– Många tycker att småbarnsmammor är lite besvärliga, säger en kvinna till tidningen och tillägger att hon ibland känner sig uttittad när hon ammar offentligt.

Tar stor plats

Många kafeer tar med glädje emot barnfamiljerna, men barnvagnen uppmanas man ofta lämna utanför. På Muffin Bakery på Kungsholmen är enligt en anställd hela 80 procent av kundkretsen barnfamiljer.

En mamma berättar för SvD att hon tidigare, innan hon själv fick barn, tyckte att alla barnvagnar överallt var i vägen och att föräldrarna inte verkade bry sig om att de tog för stor plats.

– Men det vände när jag själv fick barn, säger hon.

Barnfria zoner

Vad gäller barnfria zoner på tåg, flyg och restauranger uppger nio procent i Sifoundersökningen att det är något som de önskar sig. Flygbolaget SAS har erbjuder inte barnfria avdelningar och har inga planer på att införa det heller.

– Vi har inte märkt av någon sådan efterfrågan, snarare tvärtom. Sådana restriktioner fungerar inte inom reguljärflyget, säger Mikael Lindberg som är pressansvarig till SvD.

Förälder svara här:

Icke-förälder svara här: