Gick du på den?

Åsa Erlandson avslöjar småbarnsmyterna i ny bok

”Många av för'ldramyterna är heöt harmlösa, det gör inget om man tror på dem. Boken är skriven för alla som är lite nyfikna – eller vill elda på nästa middagsdiskussion”, säger Åsa Erlandsson, hä rmed barnen Jack, Joel, Nadja och Maja.
”Många av för'ldramyterna är heöt harmlösa, det gör inget om man tror på dem. Boken är skriven för alla som är lite nyfikna – eller vill elda på nästa middagsdiskussion”, säger Åsa Erlandsson, hä rmed barnen Jack, Joel, Nadja och Maja.Foto: Foto: LOTTE FERNVALL
RELATIONER

Tror du att ungarna blir speedade av socker och får bättre syn av morötter?

Tyvärr – du är lurad.

– På nätet sprids fiktion lika fort som fakta, säger Åsa Erlandson som tar död på 59 populära småbarnsmyter i sin nya bok.

På föräldrautbildningen som Åsa Erlandson, 37, gick för fyra år sedan, fastslog barnmorskan att hälften av alla separationer sker under barnets första år.

– Det lät orimligt. Och när jag sedan kollade upp det så stämde det inte, säger Åsa Erlandson.

Ändå såg hon hur uppgiften valsade runt på kurser, i tidningar, på nätet och i föräldrahandböcker.

Hon började samla på misstänkta myter och har nu tillsammans med illustratören Eva Thimgren gjort boken ”Skit i mössan – 59 myter och missförstånd kring barn och föräldrar”.

– De flesta är väldigt harmlösa. Man kan tro på dem om man vill. Det gör ju inget om man till exempel tror att kyla orsakar förkylning, säger Åsa Erlandson.

”Sorgligt att det sprids”

Andra myter skapar onödig ångest. Ett fåtal är direkt skadliga, som att mässlingvaccin kan orsaka autism. Påståendet dök upp 1998 i den ansedda medicinska tidskriften The Lancet och ledde till att vaccinationsgraden sjönk i hela Europa.

– Ursprunget var en liten studie gjord av en läkare som själv sökt patent för ett eget vaccin. The Lancet har nu tagit tillbaka uppgiften. Men det är sorgligt att se hur den här myten fortsätter att spridas på olika föräldraforum, säger Åsa Erlandson.

Just nätet har gjort att gamla ”sanningar” som förr vandrade via mun mot mun-metoden nu sprids i högre fart.

– Det är klart att det mesta görs i all välmening. Barnen är det käraste vi har. Men ibland undrar jag varför man vänder sig till andra föräldrar på nätet i stället för till vården, säger Åsa Erlandson.

Mormödrarna sprider myter

Påfallande många myter rör graviditet och barnafödande.

– Det är något gåtfullt med graviditeten, det sätter igång fantasin. Det blir ett tidsfördriv att gissa om det är en pojke eller flicka och prova olika metoder att få igång förlossningen.

Mycket av det som finns i boken trodde hon själv på när hon växte upp.

– Mormödrarna – eller farmödrarna – är tillsammans med medierna och mödravården de största mytspridarna, säger Åsa Erlandson.

Hittade inga sanna myter

Hon menar att det finns en motsatt trend just nu som hennes bok är ett exempel på: mytjagandet.

– Jag tror att den informationstsunami som vi lever i skapar en längtan efter att söka svar. Som en motreaktion.

Vilken osanning är du mest nöjd med att ha avslöjat?

– Det är nog skilsmässostatistiken. Men mest debatt kommer det bli om barn och socker. Studier visar att det är förväntningarna som styr, men många vill tro att socker speedar barn.

Fanns det någon myt på din ursprungliga lista som visade sig vara sann?

– Nej, faktiskt inte! Jag ville avsluta boken med en ”otroligt men sant”, men det gick inte, säger Åsa Erlandson.

FAKTA

6 krossade myter från ”Skit i mössan”

MYT: Hälften av alla par som separerar gör det under barnets första levnadsår.

ÅSA SÄGER: ”Andelen separationer i barnfamiljer ligger på ungefär samma nivå (2,5–3,5 procent per år) ända upp tills barnet är myndigt.”

MYT: Barn kidnappas i köpcentrum.

ÅSA SÄGER: ”Den här myten har plågat Gekås i Ullared i många år och sprids via massmejl. Det är en vandringssägen som uppstod på i USA.”

MYT: Du får bättre syn om du äter mycket morötter.

ÅSA SÄGER: ”A-vitaminbrist ger sämre syn. Men du får inte bättre syn av att äta morötter. Myten föddes under andra världskriget när britterna började kontra tyskarnas flyganfall nattetid.”

MYT: Att ha sex kan sätta igång förlossningen.

ÅSA SÄGER: ”Sperma innehåller visserligen samma ämne (prostaglandin) som man använder på sjukhuset för att sätta igång en förlossning. Men det är helt olika doser och tas upp av kroppen på olika sätt.”

MYT: ”Intimolja” förebygger bristningar i underlivet.

ÅSA SÄGER: ”Det är lika effektivt med olivolja från skafferiet. Men det enda som eventuellt kan hjälpa mot bristningar är massagen – inte oljan.”

MYT: Röd mjölk är naturligare än blå mjölk.

ÅSA SÄGER: ”Varken röd mjölk, mellanmjölk eller lättmjölk kommer direkt från spenen. Alla tre är högprocessade produkter, det enda som skiljer är andelen fett som sätts tillbaka på slutet. Lätt- och mellanmjölk berikas även med A- och D-vitamin.”