Vikthets mot gravida

RELATIONER

Fettsnål kost och inget godis. Många gravida kvinnor upplever vikthets på barnavårdcentralen.

- Jag kände pressen att låta bli mat, säger Helén Ekman.

Helén har tappat 15 av 17 graviditetskilon sedan hon födde Nathalie, 6 månader.
Helén har tappat 15 av 17 graviditetskilon sedan hon födde Nathalie, 6 månader.

Helén Ekman, 22, är mamma till Nathalie, 6 månader. De första månaderna i graviditeten mådde hon väldigt illa. Vågen pekade bara neråt.

- Eftersom vi var oroliga över att jag gick ner i vikt kändes det väldigt konstigt att bara få höra vad jag inte skulle äta på BVC. Det tjatades mycket om att jag inte skulle äta godis eller läsk i veckorna och bara fettsnål mat.

Inget svar

Det hon verkligen undrade över, viktförlusten, fick hon inte svar på. Råden borde anpassas efter vilken kvinna som kommer till Barnavårdscentralen, anser hon.

- När jag började må bättre kände jag fortfarande pressen att låta bli mat. Jag tror att många blir skrämda att äta för lite och det är inte bra för varken mamman eller barnet.

Gått ner

Hon gick slutligen upp i vikt på förskoleluncherna och mellanmålen som severades på jobbet. Allsidig kost, den som hon brukar äta. Det har hon inget problem med idag;

- Av 17,5 kilo har jag gått ner 15,5 på ett halvår, nu har jag bara två kvar.

FAKTA

LÄSARNAS BERÄTTELSER:

"170 cm lång och vikten var 63. "Du har ett högt BMI. Du är lite fet" Sa den extremt trevliga tanten....undrar vad hon skulle ha tyckt om slutvikten på 78 kg?"

"En av oss gick upp 17 kilo och fick då kommentaren: "Var det gott?" Hon slutade direkt."

"Det var på första mötet. (vecka 8) Jag vägade då 73kilo och var 165 cm. De sa att jag inte fick gå upp mer än de kilo som man skulle gå upp. Jag var under hela graviditeten sedan rädd för att gå upp för mycket."

"Vi har försökt att bli med barn i över ett år." Ja men om du slutar äta choklad och går ut och går så att ditt BMI kommer under 25 så ska vi hjälpa dig!" sa hon på ett extremt hurtigt sätt.

"Ju mer jag gick upp i vikt desto mer klagade hon på mig. I v 37 hade jag gått upp 17,5kg. Då sa hon till mig att jag verkligen inte får gå upp mer i vikt, måste röra mycket mer på mig och äta mindre osv. Jag vägde bara 67,5kg då och tyckte att det var bra att jag äntligen kunde gå upp."

"För min del så betyder det jätte mycket att jag bromsat viktuppgången. Känns som om jag kan koppla av lite mer och behöver inte tänka på att min förlossning blir jobbigare vilket det blir om man går upp mkt i vikt."

Maria Carlqvist