Nordkorea: Trump är en psykopat

Foto: Wong Maye-E / TT / NTB Scanpix
NYHETER

De redan spända relationerna mellan USA och Nordkorea förvärrades efter att den amerikanske studenten Otto Warmbier dog.

Nu trappar nordkoreanerna upp ordkriget, med en varning till grannlandet:

– Sydkorea måste inse att det endast blir katastrof om de följer psykopaten Trump, skriver den statliga tidningen Rodong Sinmun.

Foto: Jon Chol Jin / TT NYHETSBYRÅN
Otto Warmbier släpptes men avled snart efter hemkomsten till USA.

Tidningen hävdar också att Donald Trump har en ”tuff situation” på hemmaplan och att man kan slå till mot Nordkorea för att leda bort uppmärksamheten från inrikesproblemen.

Tidningens ledartext kommer i ett redan mycket spänt läge på den koreanska halvön.

I tisdags flög två amerikanska B1-bombflyg över regionen i samband med en övning tillsammans med Japan och Sydkorea. Något som tolkats som en varning till Pyongyangs regim.

Rekorddåliga relationer

Relationen mellan Nordkorea och USA bedöms vara värre än på länge. Detta efter att Nordkorea genomfört flera kärnvapentester i strid med FN:s sanktioner.

Läget förvärrades ytterligare efter att den amerikanske studenten Otto Warmbier, som suttit fängslad i Nordkorea i 17 månader, dog i måndags. Warmbier var svårt hjärnskadad och låg i koma vid frisläppandet och USA har anklagat Nordkoreas regim för att ha orsakat dödsfallet.

– Det är en brutal regim. Dåliga saker har hänt, men vi fick i alla fall hem honom till hans föräldrar, sa USA:s president Donald Trump efter 22-åringens död.

– Men vi kommer att klara av att ordna det, tillade presidenten, utan att förklara ytterligare.

Vill inte obducera

Warmbiers familj vill inte att deras son ska obduceras, rapporterar CNN. Det finns inga uppgifter om varför familjen har gjort det valet.

Sydkoreas nyvalde president Moon Jae-in, som vann en överlägsen seger med löften om en öppnare politk mot grannlandet, har också lagt skulden för Warmbiers död på Pyongyang.

FAKTA

Warmbier greps på gruppresa

  • Otto Warmbier studerade på University of Virginia när han i januari 2016 greps på flygplatsen i Pyongyang, på väg hem efter en gruppresa i den slutna diktaturen Nordkorea.

  • Nordkoreanska myndigheter förklarade att de hade övervakningsbilder som visar hur Warmbier försöker stjäla en propagandaskylt på ett hotell. Filmen användes som bevis under Warmbiers timslånga rättegång. Han befanns skyldig till att ha begått en "fientlig handling" mot landet och dömdes i mars 2016 till 15 års straffarbete.

  • Nordkorea har sagt att Warmbier blev sjuk av botulism efter rättegången och hamnade i koma efter att ha tagit en sömntablett. Amerikanska läkare har dock inte hittat några bevis på aktiv botulism, en sällsynt sjukdom som orsakas av dålig mat eller ett smutsigt sår. Läkarna kunde konstatera att Warmbier hade omfattande hjärnskador och inte tycktes reagera på signaler från omgivningen.

  • På måndagen meddelade hans familj att han avlidit, 22 år gammal.

Källa: CNN, Reuters