Slog svenskt rekord efter VM-missen

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jessica Gow/TT

SPORTBLADET

LONDON. VM slutade i ett rejält misslyckande.

Men formen var det inget fel på för Fanny Roos.

På junior-SM slog hon till med ett svenskt rekord i kula, 18,20.

– En bra revansch, säger hon till Sportbladet.

Fanny Roos hade nära till tårarna i den mixade zonen på VM. I kvalet stannade hon på 17,31 samtidigt som blygsamma 17,79 hade räckt till VM-final.

– Jag är jättebesviken. Jag gör samma fel i alla tre stötar, jag är för ivrig med överkroppen, sa 22-åringen då.

Men i dag kom beviset att det snarare handlade om svajande nerver än bristande form. Vid JSM i Gävle slog hon Helena Engmans svenska rekord på 18,17 när hon stötte iväg kulan 18,20.

– Det känns väldigt bra. Jag var i väldigt bra form på VM och var väldigt besviken att det inte gick bättre. Men nu kände jag att det gäller att ta chansen när man fortfarande är i bra form. Det var en bra revansch, säger Roos.

Hade räckt till sjundeplats på VM

Roos har varit snuddande nära Helena Engmans sju år gamla rekord vid flera tillfällen i år men efter att ha öppna med 18,15 på dagens SM-tävlingar kom så rekordet i den fjärde omgången.

Hade Fanny Roos gjort samma prestation på VM hade hon blivit näst bästa svensk i hela VM då 18,20 var gott nog för en sjundeplats.

– Ja det är synd att jag inte gjorde det där, men jag av allt jag hade på VM också. Jag har många år framför mig och jag hoppas jag kommer stöta längre på nästa stora mästerskap.

Från samma tävlingar kan man också notera att 17-åriga Maja Nilsson, Motala, hoppade 1,90 i höjd. Bara två centimeter från vad som krävdes för VM-final i London.

Fotnot: I en tidigare version av den här artikeln uppgavs att rekordlängden var 18,22. Den ändrades, efter obligatorisk kontrollmätning, till 18,20.

Publicerad:

LÄS VIDARE