16-åring riskerar utvisning för grov våldtäkt

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag ställs en 16-åring inför rätta misstänkt för en brutal våldtäkt mot en kvinna i 20-årsåldern.

Han ska, tillsammans med 25-årig släkting, ha kidnappat henne och sedan hållit henne inspärrad i en källare där hon blev våldtagen upprepade gånger.

– Jag yrkar på utvisning av de båda, säger Kristina Amilon, åklagare.

1 av 6 | Foto: Krister Hansson
25-åringen vid dagens rättegång.

Just nu pågår rättegången i Malmö tingsrätt mot den 16-åring och hans 25-årige släkting som misstänks för kidnappning och en brutal våldtäkt av en kvinna i en källare.

Åklagare, Kristina Amilon anser att handlingarna är så grova att båda gärningsmännen ska utvisas.

Fallet är en del av en härva av flera grova våldtäkter mot kvinnor som 16-åringen och personer i hans umgängeskrets misstänks för.

Kidnappades under pistolhot

Under måndagen ställs han och hans släkting inför rätta för att den 28 april i år har kidnappat en kvinna under pistolhot.

De ska ha tvingat ned henne i en källare, tvingat henne att klä av sig och sedan sprutat kallt vatten på henne. De ska sedan ha utfört flera grova våldtäkter mot henne.

Dessutom menar åklagaren att andra gärningsmän också anslöt och förgrep sig på kvinnan. Dessa har man dock inte kunnat ställa till svars.

Först dagen efter fritogs kvinnan av polisens insatsstyrka. I samband med att kvinnan hölls av männen ska 16-åringen och hans släkting ha kontaktat hennes vän och begärt 20 000 kronor för att inte skada kvinnan.

När rättegången inleddes förklarade rådman Karin Mårtensson Telde att offret inte gått att nå. Det var meningen att hon skulle höras under måndagsförmiddagen men den 20-åriga kvinnan ska befinna sig utomlands.

– Målsägande finns på annan ort. Vi kommer göra ansträngningar att ta kontakt med henne på telefon, säger Karin Mårtensson Telde, rådman.

Mår mycket dåligt

En timme senare lyckades rätten nå målsägande på telefon. Hon hördes under stängda dörrar.

Kvinnans målsägarbiträde, Martin Nilsson, förklarar att kvinnan mår mycket dåligt.

– Det kan man ju bara tänka sig hur hon mår. Detta är ju fruktansvärt, säger han

De åtalade misstänks bland annat för grov våldtäkt, människorov, försök till utpressning och hot mot tjänsteman.

Männen fortsätter att neka. 16-åringen menar att kvinnan hade sexuellt umgänge frivilligt.

– Han bestrider ansvar för brott. Påståendet om våldtäkt stämmer inte. Han haft sexuellt umgänge med målsägande men det har varit frivilligt, säger Staffan Lundgren, försvarsadvokat.

– Utvisningsyrkandet bestrids också, fortsätter Staffan Lundgren.

Även den 25-årige släktingen säger att kvinnan var med på det. Han förnekar också människorov, misshandel och olaga hot.

Åtalet ingår i en stor utredning av en rad våldtäkter mot kvinnor i Malmö. Det gäller bland annat ett fall där 16-åringen och en 23-årig bekant åtalas för att ha trängt sig in i en lägenhet hos en sovande kvinna. Där ska de ha tagit stryptag på henne och våldtagit henne.

Inblandad i rån och kidnappning

16-åringen har varit i klammeri med rättvisan tidigare. 2015, då han var 14 år, var han inblandad i ett rån och en kidnappning av en taxichaufför. Han och en 15-åring och en 16-åring rånade en taxichaufför. De hotade honom med kniv och körde sedan omkring med honom i bagageutrymmet innan han dumpades. De två äldre tonåringarna dömdes till ungdomsvård medan 14-åringen inte åtalades på grund av låg ålder. Han omhändertogs enligt LVU.

LÄS OCKSÅ: Experterna förklarar fem våldtäktsdomar

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN